"Allt ska gå fort, berget får inte vila"

MALMBERGET. Raset inträffade på grund av seismisk aktivitet i berget, säger gruvchef Björn Korem.-Vi stoppade driften i Alliansens direkt efter händelsen, säger han.

Gällivare2008-10-07 06:00
Gruvarbetarna svävade i livsfara vid raset som skedde i gruvområde Alliansen, 962 meter und er marken.
-Förmodligen berodde det på en rörelse i berget, en seismisk aktivitet. Personalen befann sig i fara, så är det ju, om man befinner sig under ett ras, säger Björn Korem.
Vad gör LKAB?
-Det hanteras via våra rutiner, vi skrotar och förstärker berget där utfallet har varit. Vi bygger nu ut våra seismiska övervakningssystem i Malmberget för att i framtiden få ännu bättre information om seismiska händelser, säger han.
Två nya maskiner för bergförstärkning ska levereras till gruvan i Malmberget vid årsskiftet och under första kvartalet nästa år.
Kan berget bli säkrare?
-Vi dimensionerar vår bergförstärkare efter den kännedom vi har om berget. Säkerheten ger vi aldrig avkall på, säger Korem.
Personalen erbjuds samtal med proffesionellt utbildad personal och vid behov ledighet efter en dylik händelse.
Nya maskiner  fackligt krav
Huvudskyddsombudet vid Gruvfyran, Tomas Strömberg, blev akut utkallad till gruvan på lördagen.
- Nu följer vi upp och kontrollerar vad som händer där orterna är avstängda. Skrotare har varit där och gått igenom området som nu omförstärks, sprutas och bultas, eventuellt armeras. Det här hade kunnat gå illa. Arbetsmiljöverket ska utreda händelsen som ska bero på en seismisk händelse klockan 13.35.
Antalet seismiska händelser har ökat senare år och brytningstakten är hög i dag, menar Strömberg.
-Allt ska gå fort, berget får inte vila. Vi har enormt mycket gamla maskiner och det mesta av de nyare maskinerna går till Kiruna. Vi hade gärna sett att vi fått några nya maskiner hit. Målsättningen är att arbetarna ska känna trygghet i sitt arbete under jord. Risker finns och man måste ha respekt för berget, säger Tomas Strömberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om