Allmänheten hyllas efter olyckan

Inom åtta dagar har 20 personer förts till sjukhus efter allvarliga trafikolyckor i Gällivare. Ny hyllar räddningstjänsten de frivilliga som klivit in i de akuta lägen som uppstått. ”Folk har varit gudomliga i svåra situationer”, säger insatsledaren Niklas Östman.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2017-01-04 17:02

Högtidshelgerna har kantats med tragiska trafikolyckor och det har varit bråda dagar för blåljusenheterna i Gällivare. Sedan den 22 december har inte mindre än 20 personer fått föras till sjukhus efter tre större olyckor. Vid en av olyckorna uppstod dödliga utgångar, och trafiken skördade fyra offer.

– En olycka inträffade vid Nuolajärvi med fem personer drabbade, och ytterligare en med åtta drabbade. Och nu den senaste olyckan på nyårsafton på Parkgatsleden där sju drabbade fördes till sjukhus. Det är mängder med folk inom bara åtta dagar, säger Niklas Östman, insatsledare på räddningstjänsten.

När NSD möter fyra i räddningstjänstens personal som arbetat på platserna råder en tacksamhet i gruppen. Både under olyckan vid Nuolajärvi, där en ung kvinna skadades svårt, och vid olyckan på Parkgatsleden där fyra personer omkom, har räddningstjänsten haft stor hjälp av privatpersoner som stannat för att hjälpa till.

– Vi har haft flera svåra olyckor nu, där privatpersoner trätt in i gudomliga situationer med livsuppehållande åtgärder innan vi ens hunnit på plats. Jag talar för alla blåljusorganisationer när vi riktar ett jättetack till alla dem, säger Niklas Östman.

Han får medhåll av kollegorna Claes Jonasson, Marcus Pittja och Tomas Pudas, som alla vittnar om att de extra händerna behövdes på fält.

– Vi var kraftigt underbemannade på alla blåljusorganisationer, i och med att det var så många drabbade. Egentligen är vi alltid underbemannade om det är flera bilar inblandade i en olycka, säger Tomas Pudas

Det har gått drygt femton år sedan en dödsolycka inträffade på Parkgatsleden. Sedan dess har de flesta olyckorna rört sig om singelolyckor och påkörningar bakifrån med lindrigare skador. När olyckan återigen var framme på den högtrafikerade leden nära centrum samlades fort mycket folk på platsen. Något som också medför ett problem, då mobiltelefonerna börjar tas upp ur fickorna.

– Vi vill att folk tänker sig för. Det har blivit väldigt mycket folk som fått avisas från platsen för den här stora olyckan, som inte respekterat att vi behöver utrymme, och som filmat med sina mobilkameror, säger Niklas Östman.

– Den här olyckan var väldigt speciell. I regel sker sådana här svåra olyckor längs E10 där det är höga hastigheter. Där är det lättare att spärra av, men nu inträffade den nästan mitt inne i stan. Då är det oundvikligt att det blir mycket folk runtomkring, tillägger kollegan Marcus Pittja.

På plats arbetade totalt 26 personer från räddningstjänst, ambulans, polis samt LKAB:s räddningstjänst. Inom 25 minuter hade de mest kritiskt skadade transporterats bort från platsen. Det skedde med hjälp av drygt sex privatpersoner, som gjorde allt från att hjälpa till med fysiskt arbete till att stötta de andra drabbade på plats,

– När vi kom fram hade de redan börjat hjälpa de drabbade. När man tänker på det efteråt så är det fantastiskt att det finns sådana medmänniskor som stannar.

Sedan vet vi inte vem som gjort vad, man tappar det då man inte hinner få namn på alla. Så vi tackar nu istället, säger Claes Jonasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om