”Alla kommer få en boendeplats”

Det toppmoderna vård- och omsorgsboendet Forsgläntan beräknas vara inflyttningsklart i mars nästa år. Men där finns inte tillräckligt med platser för att ersätta både Gunillahem och Lövberga.

ORDFÖRANDE. Katinka ­Sundqvist-Apelqvist basar över socialnämnden i Gällivare.

ORDFÖRANDE. Katinka ­Sundqvist-Apelqvist basar över socialnämnden i Gällivare.

Foto: Emma Eriksson

GÄLLIVARE2016-10-15 09:15

Äldreboendet Forsgläntan ska vara klart i mars nästa år och ska då ersätta Gunillahem och Lövberga. Boendet, som beräknas kosta 180 miljoner, kommer ha 71 boendeplatser vilket innebär färre platser än tidigare.– Forsgläntan var från början tänkt att ersätta endast Gunillahem men måste nu innefatta även Lövberga i och med den ökade takten i samhällsomvandlingen. Men de som bor där idag är garanterade vård och omsorgsboendeplats, alla kommer få en plats, säger Katinka Sundqvist-Apelqvist, ordförande i Socialnämnden.

Forsgläntan erbjuder sex platser mindre än Gunillahem och Lövberga. På grund av det höga trycket och behovet av nya platser ser kommunen över möjligheten att bygga ytterligare ett boende. Diskussionerna har mestadels kretsat kring Repisvaara eller en mer central placering. – Det är ingen plan som är antagen utan vi undersöker olika platser, säger Katinka Sundqvist-Apelqvist.Gunillahem och Lövberga har idag ungefär 75 anställda som berörs av flytten. Huruvida det kommer innebära en minskning av personal står inte riktigt klart i dagsläget.– Jag kan inte säga hur sparkraven för 2017 kommer att påverka vård och omsorgsavdelningen ännu, säger Annette Viksten-Åhl, chef för äldreomsorgen i Gällivare.

Tanken är att personalen ska följa med till Forsgläntan. En enkät har skickats ut till de anställda där de själva får ta ställning till hur de vill göra. Enligt uppgifter till NSD har det funnits oro kring placeringar, skiftgångar och schemaläggningar.– Personalen är erbjudna att följa med, exakt hur upplägget kommer se ut vet vi inte men målet är att det ska vara färdigt innan novembers slut och att vi då vet hur det ska bli, säger Annette Viksten-Åhl.Forsgläntans rum kommer ha en ljusramp efter golvet som tänds när den boende stiger upp och de kan på så sätt lättare orientera sig i mörkret. Det ska också finnas ett så kallat Smart Floor, ett golv som larmar ifall någon ramlar. Annette Viksten-Åhl menar att det både hjälper de som bor där men också underlättar för de som jobbar.– Det har visat sig att när man går en rond kan man råka väcka en person som då kan kliva upp och ramla i mörkret Efter det kan det ta ett tag innan du kommer till samma person igen. Det är positivt att vi får ett nytt boende och den nya tekniken gör att vi snabbt kan vara på plats ifall något händer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om