Ingen cancervård i Malmfälten – personalen sa upp sig

Under flera år har cytostatikaavdelningen på Gällivare sjukhus haft stora arbetsmiljöproblem kopplat till underbemanning med hög arbetsbelastning som följd. Nu har droppen som fått bägaren att rinna över inträffat och de två sista i personalen jobbade sin sista dag på avdelningen på fredagen.

På Gällivare sjukhus kommer det inte att erbjudas någon cancervård under sommaren. Det på grund av att all personal på avdelningen sagt upp sig.

På Gällivare sjukhus kommer det inte att erbjudas någon cancervård under sommaren. Det på grund av att all personal på avdelningen sagt upp sig.

Foto: Johan Thyni

Gällivare2023-06-17 06:00

Enligt Erik Kalander, huvudskyddsombud vid Gällivare sjukhus för Vårdförbundet, har arbetsmiljöproblemet på avdelningen varit känt under flera år.

– Att nu de två sista i personalen valt att sluta sin anställning visar på att regionen borde ha tagit hand om situationen tidigare och gjort förändringar i organisationen.

Förändringarna kommer få konsekvenser för patientsäkerheten speciellt för de patienter som redan är i behandling.

– De anställda har under sina sista veckor fått beklaga situationen och tvingats referera sina patienter till andra klinker, oftast Sunderbyn. Det blir längre avstånd för patienter som redan befinner sig i en svår sjukdomsfas, säger Erik Kalander.

Den största patientgruppen som påverkas av den uteblivna cancervården i Malmfälten i sommar är patienter med kirurgisk eller urologisk cancer.

– Vi kommer att ha ett möte under fredagen för att se hur vi ska dela upp patienterna från sjukhuset på bästa sätt. Det handlar om att se vilka av sjukhusen som kan ta emot dem, säger verksamhetschef Torbjörn Espling.

Enligt honom har man från verksamhetens sida försökt tillmötesgå personalens krav på förändringar dels organisations, men även lönemässigt.

– Det är såklart beklagligt att behöva hamna i den här situationen men det har varit svårrekryterat till avdelningen under lång tid. Vi har försökt att möta de anställdas krav men vi har inte nått hela vägen.

Totalt ska cytostatikaavdelningen ha en bemanning om fem personer där tre tidigare anställda lämnat vid årsskiftet och de två resterande jobbar sin sista dag på fredagen.

Det har skett förändring i ledningsstrukturen så att personalen på avdelningen ska få en närmare chef i form av en enhetschef.

Regionen har också lyckats anställa två nya personal som kommer börja till hösten men det står klart att det kommer dröja en tid innan avdelningen åter är tillbaka till full bemanning. 

Från Vårdförbundets sida oroar man sig även för att den nya personalen och hur regionen tänkt lösa till exempel introduktion till arbetsplatsen.

– Det här är en avancerad tjänst som kräver en lång inskolningsperiod. Jag undrar hur regionen ska lösa introduktionen nu när det inte finns någon personal som kan skola in de nyanställda, säger Erik Kalander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!