Åldringar uppmanas röja snö

Pensionärer på landsbygden har fått ett brev från Gällivare kommun där de uppmanas att skotta, sanda och hålla broarna isfria, för att hemtjänstens personal ska kunna komma till dem. - Inte kan man fara i väg med en rullator och röja snö, säger Sten Törgren.

Brevet som den kommunala hemtjänsten skickat vållar oro bland pensionärerna i glesbygden. FOTO: Olle Öhman

Brevet som den kommunala hemtjänsten skickat vållar oro bland pensionärerna i glesbygden. FOTO: Olle Öhman

Foto: Olle Öhman

GÄLLIVARE2009-11-25 06:00
Brevet från kommunen har väckt oro hos pensionärer, som är rädda för att förlora sin hemtjänst.
- Ju äldre man är, desto svårare är det att sköta om snöröjningen, säger Sten Törgren, ordförande för PRO:s samorganisation.
Har vänt sig till PRO
Äldre ensamboende kvinnor med rörelshinder har vänt sig till PRO för at få stöd. Nu säger Sten Törgren att frågan ska tas upp vid nästkommande möte i kommunala pensionärsrådet.
- Det kommer att tas upp vid det första sammanträdet den elfte december. Är det så att man inte orkar och klarar av det här, borde det vara kommunen som hjälper till i första hand, säger Sten Törgren.
- För den pensionär som endast har sin grundpension och en inkomst på kanske 7 000 kronor, har inte råd att leja traktorer, säger Sten Törgren.
"Kommunens ansvar"
I brevet från den kommunala hemtjänsten påpekas att det "alltid är fastighetsägarens ansvar att snöröja och hålla broar och infarter isfria. Detta för att undvika risken för att personalen inom hemtjänsten ska falla och skada sig, vilket vore olyckligt för alla."
- Inte kan man fara i väg med en rullator och röja snö. Detta borde vara kommunens ansvar, säger Sten Törgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om