Åldringar får inte leva tillsammans

Makarna Gunborg och Albin Wennström får inte bo tillsammans. Det finns inte plats för båda på äldreboendet.- Har man bott tillsammans i 61 år, då vill man leva sina sista dagar med varandra, säger Gunborg Wennström.

Efter 61 år tillsammans har makarna Albin och Gunborg Wennström skilts åt mot sin vilja. PRO:s ordförande Bror Wennström stider för paret. FOTO: Marie Ridderström

Efter 61 år tillsammans har makarna Albin och Gunborg Wennström skilts åt mot sin vilja. PRO:s ordförande Bror Wennström stider för paret. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-09-16 06:00
Efter 61 år tillsammans har makarna Albin och Gunborg Wennström skilts åt mot sin vilja. Han har fått plats på ett äldreboende, men inte hon. Hon bor kvar i makarnas stora villa i centrala Gällivare. Han befinner sig på kommunens äldreboende Vassarahem.
Strävsamt par
- I Luleå får de äldreboende på tre månader, här får vi vänta hur länge som helst. Vi har sökt äldreboende tillsammans, min man och jag. Nu har han bott på Vassarahem i tre månader och flyttas till Gunillahem men jag får inte plats, säger Gunborg Wennström.
Han är 85 år, hon är 81 år. De är ett strävsamt par som tillsammans byggde upp företaget Malmfältens Gräv & Schakt med som mest 50 anställda.
- Vi jobbade tillsammans och sprängde 500 kilo dynamit i Malmberget när de två tornen byggdes. Vi har betalat skatt i den här kommunen och aldrig tagit ut en krona av kommunen, allt vi begär är att få vara tillsammans på ålderns höst, säger hon.
Vill bo på Enen
Gunborg Wennström säger att hon bedömts vara för frisk för ett äldreboende. Hon har haft cancer och brutit lårbenet, hon lider av yrsel men det är inte vård hon söker. Det enda hon begär är att få vara med sin make.
- Han ropar Gunborg, Gunborg var är du? Han är orolig på nätterna och kan inte sova utan min hand i sin. Med mig är han trygg. Vi har hållit varandras händer i hela livet och det vill vi fortsätta med, så länge vi lever, säger hon.
Hon vill bo på Enen och ha ett litet kök att laga mat i, samtidigt som mannen får den vård han behöver i samma bostad.
- Han sitter i rullstol men har minnet kvar. Vi vill leva och dö tillsammans, säger hon.
"En grundläggande rättighet"
PRO:s ordförande i Gällivare strider för paret som nekats en gemensam bostad på ålderns höst.
- Det här är människor som gjort rätt för sig och byggt upp samhället. Det är en ovärdig människohantering att inte låta dem bo ihop till sista dagen. Vi har råd att kasta pengar på rondeller och gator när det primära är en människovärdig behandling. Det finns ingen lönsamhet i att låta människor bo ihop. Ett samhälle som inte har råd ta hand om sina gamla, sjuka och handikappade är inte värt att kallas samhälle. Det är en grundläggande rättighet att få bo och leva ihop till sina sista dagar, säger han.
Han ropar på mig
- PRO har uppvaktat kommunen flera gånger om seniorboende och trygghetsboende. Nu är staten beredd att satsa men hittills har det inte funnits intresse från Gällivares makthavare, säger Bror Wennström.
Men när det gäller paret Wennström så har de inte tid att vänta på nya äldreboenden. För en människa som är 80-90 år är tiden dyrbar.
- Här sitter jag och gråter, medan maken ropar efter mig. Allt vi vill är att vara tillsammans, säger Gunborg Wennström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om