Akut hjälp till bankrutt ridklubb

Ridklubben Dundret är i ekonomisk kris. För att slippa säga upp åtta anställda har klubben begärt och fått 493 000 kronor i extra bidrag av kommunen. - Vi kan andas ut en stund, det har varit fruktansvärt bekymmersamt, säger Ridklubbens ordförande Vanja Eriksson.

Ridklubben Dundret är i ekonomisk kris, men klarar hösten tack vare ett kommunalt extra bidrag, Vanja Eriksson, Maria Åhlen, Carola Eriksson med hästen Lector.FOTO: Marie Ridderström

Ridklubben Dundret är i ekonomisk kris, men klarar hösten tack vare ett kommunalt extra bidrag, Vanja Eriksson, Maria Åhlen, Carola Eriksson med hästen Lector.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-09-26 06:00
Ridklubben Dundret har levt under stor ekonomisk press den senaste tiden. Budgeten sprack och det med råge.
Ridklubben tvingades byta ut underlaget i ett ridhus till kostnad av omkring en halv miljon kronor och traktorn brann upp. Välkommaskolan sparar och har inte råd att anlita klubben för sitt individuella program vilket innebär ett bortfall på 120 000 kronor per år.
Ridklubben hamnade i ett ekonomiskt krisläge av sällan skådat mått. Den överlevde på checkkrediter med konkursens hotande skugga över sig.
Vädjade om extra bidrag
- Det har varit fruktansvärt bekymmersamt. Vi var nära att börja varsla de anställda och sälja ut hästarna, säger Vanja Eriksson.
Ridklubben skrev till kommunen och vädjade om ett extra driftbidrag på 493 000 kronor. Häromdagen beviljades det. Motiveringen är att det skulle få förödande konsekvenser om den mest populära flickverksamheten i kommunen riskerar att upphöra.
-Vi kan andas ut en stund och klarar hösten. Nog har klubben haft kriser förr, men inte så här allvarligt, säger Vanja Eriksson.
Kommunen tar över?
Ridklubben har ansvar för stora lokaler och detta mäktar klubben inte med. Underhåll och service tar på krafterna i en klubb där styrelse och anställda vill fokusera på ridverksamheten. I andra kommuner, exempelvis Jokkmokk, äger kommunen lokalen.
De framtida driftformerna för ridhuset och dess verksamhet kan bli en kommunal fråga även i Gällivare. Frågan ska utredas.
- Helst vill vi att kommunen tar över i dag, säger Vanja Eriksson.
"Gällivares största fritidsgård"
Ridklubben Dundret har åtta anställda. Maria Åhlen har arbetat
i klubben i 20 år.
- Det här visar att kommunen är villig att satsa på tjejidrott och det är positivt. Ekonomin är en stor stressfaktor, säger hon.
Ridklubben har 380 medlemmar och ridhuset är öppet på vardagar mellan klockan 7 och 22 och på helger mellan klockan 7 och 16.
- Vilken fritidsgård har så generösa tider? Vi är Gällivares största fritidsgård och gör en stor social insats. Vi håller ungdomarna borta från droger och från att drälla på stan, säger Vanja Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om