Akut hjälp - ett måste

Ridklubben Dundret i Gällivare är i akut behov av ekonomiskt stöd. Stallet är i behov av omfattande reparationer, men det finns inga pengar och kommunens största ungdomsverksamhet är på sikt hotad.

Carola Ericsson, instruktör och Anneli Pettersson, ridlärare tycker som många andra att kommunen borde ta över huvudmannaskapet för ridklubben.FOTO: John Filipsson

Carola Ericsson, instruktör och Anneli Pettersson, ridlärare tycker som många andra att kommunen borde ta över huvudmannaskapet för ridklubben.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-05-11 06:00
Ridhuset hos ridklubben Dundret i Gällivare är från början ett fuskbygge. Det hävdas bland annat från politiskt håll.
För ett antal år sedan lät Gällivare kommun göra en nödvändig och omfattande renovering i miljonklassen, men nu är det dags igen.
Och ridklubben själva har inga ekonomiska möjligheter att bekosta en sådan. I stället hävdas det från många håll att kommunen borde överta huvudmannaskapet för ridhuset.
- Det skulle lösa oss från det ekonomiska bekymmer som vi brottas med här i ridstallet, säger Carola Ericsson och Anneli Pettersson, instruktör respektive ridlärare.
Det löpande underhållet hos ridklubben är eftersatt sedan åratal tillbaka och nu råder det ett akut behov på åtgärder.
- Hela huset behöver åtgärdas, men det saknas ekonomiska medel till att ta tag i dem.
Ridklubben Dundret har omkring 300 medlemmar, framför allt flickor. Och cirka 250 av dem deltar i aktiviteterna i ridhuset varje vecka.
- Dessutom är det ungefär 100 medlemmar som gör dagliga besök här hos oss , säger Anneli Pettersson. Hon och Carola Ericsson är två av de totalt åtta anställda i ridhuset, sedan tre respektive nio år tillbaka.
Växt upp
- Och innan dess är vi två, av många flickor som mer eller mindre har vuxit upp här i ridhuset.
Det hör också till ovanligheterna att det är en förening som driver ridverksamheten i kommunen, åtminstone av den storleken. I Jokkmokks kommun till exempel, är det kommunen som äger lokalerna.
Hos ridklubben Dundret finns för närvarande 52 hästar varav 22 är deras egna, resterande hyrs in av privata ägare.
Från Gällivare kommun ställer man sig tveksam till ett övertagande, åtminstone rakt av så här i nuläget. Men omöjligt är det inte att det kommer att ske någon gång i framtiden.
Miljonsmäll
- Vi måste sätta oss ner och titta närmare på det först, säger Bernt Lass, (S) ordförande i SOT-nämnden. I dag vet vi inte vilka åtgärder som är akuta och vilka behoven är, vill det sig illa kan kommunen råka ut för en riktig miljonsmäll.
Andra politiker har också engagerat sig i frågan om framtiden för ridhuset och deras verksamhet.
SKP har i en motion föreslagit att kommunen snarast behandlar frågan och att man övertar huvudmannaskapet.
- Det här gäller en akut åtgärd samtidigt som det är av yttersta vikt att frågan om ridhuset får en lösning en gång för alla, säger Bror Wennström, SKP.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om