De kommande veckorna reser Jimmie Åkesson runt i landet. Först ut blev Norrbotten. I nära 20 minusgrader kom Sverigedemokraternas partiledare till Gällivare, och hann under sitt besök ner i gruvan, och drog därefter fullt hus på Nordan i Malmberget. I dagarna har partiet märkt ut sig i en klimatdebatt, som grundar sig i partiets förslag att minska anslag för SMHI:s forskning av klimatförändringar.
– Det är en ganska odramatisk anslagsförändring egentligen, på elva miljoner som egentligen inte behöver förändra SMHI:s verksamhet så mycket alls. De har fått höjda anslag de senaste åren och det här skulle vara en liten neddragning som vi menar att man kan anpassa verksamheten efter, säger Åkesson.
Utöver förslaget på ett minskat anslag vill man också skrota åtta miljarder på klimatinsatser. I en artikel i Aftonbladet har partikamraten och riksdagsledamoten Martin Kinnunen nyligen uttalat sig om att det inte är staten och stadsbudgeten som ska fixa klimatet.
Har du någon kommentar på det?
– Det har jag inte hört honom säga. Det är klart att det finns olika poster i stadsbudgeten som är kopplad till miljöpolitik. Det vi ifrågasätter är effektiviteten med att fortsätta göra fördyrande utsläppsminskningar i Sverige samtidigt som det är de globala utsläppen som är det stora problemet. Det skulle kosta väldigt mycket att förminska utsläppen i Sverige ytterligare.
Ni vill skjuta till pengar till en ny kärnreaktor, är inte det fördyrande?
– En ny elproduktion kostar ju pengar, men när man pratar om klimatneutral eller koldioxidneutral produktion är ju kärnkraft det mest stabila vi har.
I Gällivare märks klimatförändringarna inte minst av bland de som jobbar i naturen. Samebyordföranden Mats Berg, Girjas sameby, som driver många miljöfrågor till vardags, är en av de som inte håller med om Sverigedemokraternas utspel i medierna.
– Alla neddragningar i miljöarbetet är av ondo. Det hade kunnat satsas mer pengar på forskning runt klimatförändringar och miljö. Men det är väldigt lätt för folkvalda att förneka något de inte ser, för nio av tio är ju storstadsmänniskor, säger han.
Det allra senaste exemplet för klimatförändringar dök upp bara för ett par veckor sedan, och var enligt honom inte bara uppenbart för de som verkar inom renskötseln.
– Man behöver varken vara renskötare eller raketforskare för att se att något är fel. Nu kring jul hade vi ju plusgrader, det kulminerade i elva plusgrader och att ha en sådan temperatur i Kalix älvdal i december är inte normalt, säger han,
Jimmie Åkesson själv menar däremot att utsattheten är mer global än lokal.
Hur ser du på den lokala påverkan?
– Jag har inte kompetens att göra den typen av bedömningar, det finns ju klimatförändringar globalt och också påverkan på oss ii vår del av världen, även om påverkan är betydligt större i andra delar av världen, där utsattheten är väldigt stor.