Aitikgruvan anmäls för damm

Arbetsmiljöverket har åtalsanmält Bolidens Aitikgruva för misstänkt brott mot arbetsmiljölagen.

Gällivare2011-01-18 10:49

Det handlar om bristande rutiner vid mätningar av kvartsdamm. Rapporter har inkommit för sent och nu riskerar företaget böter.
Arbetsmiljöverket har beslutat att åtalsanmäla Atikgruvan, för misstänkt brott mot arbetsmiljölagen. Det gäller mätningar av kvartsdamm. Arbetsmiljöverket ser allvarligt på det faktum att Boliden inkommer för sent med sina rapporter över mätresultat
Vid tre tillfällen under år 2010 har rapporter inkommit drygt sex månader efter att mätningar är utförda. Enligt bestämmelser ska mätresultat sändas till AMV snarast och senaste inom fyra månader efter det att mätningen slutförts.
Brott mot Arbetsmiljölagen kan medföra böter för företaget.


Fördubblad produktion
Gruvchef Björn Koorem säger att han inte tyvärr inte kan säga varför det fallerat, men lovar att återkomma med en kommentar. Jonny Johansson, vice ordförande för IF Metalls Klubb Gruv 136:
- Det dammar väldigt mycket, speciellt i anrikningsverket där man kör berg på band. Den nya anläggningen har inte varit i drift så länge och den är betydligt större än den gamla, produktionsvolymerna har fördubblats.  Med mätutrustning kontrolleras nivåerna av kvarts, är de höga får ingen vistas på arbetsplatsen utan andningsmask, säger Jonny Johansson.

”Värst på vintern”
Det band som transporterar berget går mestadels utomhus, under tak men med öppna sidor. Det är värst på vintern, säger Johansson, då luften är torr.
– Företagshälsovården har ett mätinstrument som suger in luften genom ett filter. Filtret skickas sedan på analys och rapporter ska gå till AMV. Det är viktigt att allt sköts enligt regelverket. Boliden har kanske missat det och då måste det åtgärdas, säger Johansson.

Bevara lunghälsan
Både anställda och entreprenörer är ålagda att använda ansiktsmask då situationen kräver det och det är nödvändigt för att bevara lunghälsan.
- Använder man bara rätt utrustning så är det inget problem och de som arbetar använder mask när det behövs, säger Jonny Johansson.
Två exempel på mätningar: Den 28 april mättes kvartshalten i samband med laddning i dagbrottet. Analysresultaten visade mycket låga halter av kvarts. Däremot uppmättes en hög halt av kvartsdamm (dubbla gränsvärdet) i anrikningsverket den nionde juni och arbetet fick utföras med andningsskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om