På en pressträff i Stockholm under tisdagen lämnade ordföranden i Sirges, Baste, Unna Tjerusj och Ran sameby över fullmakten till advokaten Peter Danowsky som ska föra deras talan i stämningen mot staten. Han gjorde samma sak för Girjas sameby när de vann mot staten 2020, och precis som då kräver samebyarna upplåtelserätten till jakt och fiske ovan odlingsgränsen.
Girjasmålet pågick i över tio år, men den här gången väntar sig Peter Danowsky att det kommer att gå fort.
– Det är egentligen en onödig process eftersom rättsläget redan är klart. Förhoppningen är att domstolsväsendet inte ska behöva belastas med en lång och utdragen process där staten ifrågasätter de här rättigheterna som den prejudicerande Girjasdomen slog fast. Sannolikheten för att det skulle kunna bli en annan utgång bedömer jag som noll. Den finns inte. Därför bör staten medge den här talan och undvika rättegång, säger han.
Skulle det gå till rättegång i tingsrätten och eventuellt hovrätten så tror Peter Danowsky ändå på en snabb process, och uppskattar att samebyarna kommer att ha ett slutligt avgörande i oktober.
När Girjas skulle stämma staten så var samebyn noga utvald då den bedömdes ha störst sannolikhet till framgång gentemot staten. Även denna gång har samebyarna noga valts ut. Sirges, Baste och Unna Tjerusj har en gång i tiden rent av suttit ihop med Girjas.
Ran som ligger kring Ammarsnäs i Västerbotten är den udda fågeln, men bedöms ha många likheter med förhållandena i Girjas.
– De är samtliga väl beforskade med historisk dokumentation som inte visar på någon tydlig konkurrens till markanvändningen ovan odlingsgränsen. De är de lägst hängande frukterna i "Girjasträdet", säger Peter Danowsky.
Han berättar att det även står fler samebyar redo att stämma staten, men att de avvaktar för att se hur staten svarar till dessa fyra stämningar.
Det finns dock en osäkerhet i deras tänkta tidsplan eftersom justitiekansler Mari Heidenborg, som för statens talan, ska sluta och bli ny president i Svea hovrätt.
– Jag kommer att föra talan för staten under den tid som jag är kvar som justitiekansler och därefter kommer min efterträdare att agera för staten när han eller hon har tillträtt, säger hon.
Staten har ännu inte uttalat hur de ställer sig till stämningarna.