Med 66 procents klättring har Gällivare haft Norrbottens största ökning av priser på småhus. Statistiken, som kommer från SCB, visar nära en miljons ökning mellan åren 2005 och 2015
– Att det stigit så mycket är egentligen självklart, de flesta här tjänar bra pengar och vi har haft en inflyttning samtidigt som det har flyttats och rivits mycket hus i Malmberget, förklarar Sandra Ågren, som vid årsskiftet tog över som franchisetagare på sin arbetsplats HusmanHagberg i Gällivare.
Men det är inte enbart samhällsomvandling som trissat upp priserna - i själva verket är det en ny och större kundgrupp som nu nått fram till villamarknaden.
– Visst har gruvan en stor del i det hela, och man märker att folk i allmänhet blir oroliga av att det är svajigt. Men man märker mer att det är efterfrågan på villor som påverkar priset mest här, förklarar Sandra Ågren.
Där har babyboomen från slutet av 80- och början av 90-talet en stor inverkan, och målgruppen som nu söker efter sin första villa är större än vanligt.
– Det bor mycket 90-talister här. De som föddes vid babyboomen har nu börjat skaffa egna barn och söker sig till villor, och någonstans där ökar priset. Det handlar inte bara om hur mycket hus det finns, utan mer om kundgruppernas flyttprocess, säger Sandra Ågren.
Statistiken är över tio år, är det lång tid i mäklarvärlden?
– Tio år är inte jättelång tid, men det är kul att jobba på en marknad som utvecklas. Det är en enorm stigning men samtidigt behövs den om vi ska kunna bygga nytt. Kan du köpa en villa för 500 000 kronor vill ingen lägga 2,5 miljoner för att bygga en. Och det behöver byggas nya hus i den här kommunen.
Hur ser mäklare i övriga Sverige på Gällivares ökning?
– De flesta tror nog när jag säger att jag jobbar i Norrlands inland så tänker de ”vad är det för ställe”. Och vi är fortfarande långt ifrån till exempel Luleås höga priser. Samtidigt är vi jättelångt från de som ligger lägst också, såsom i Älvsbyn, säger Sandra Ågren.
I Luleå ligger prisökningen med 47 procent något lägre än kommuner som Boden, Haparanda, Kiruna, Arjeplog och Arvidsjaur, som alla ligger kring en 50 procents ökning.
I Gällivare märks ökningen av på att fler mäklare öppnar nytt, och nu har orten fått sin senaste mäklarfirma i form av Svensk Fastighetsförmedling.
– Vi tror starkt på marknaden här, dels på grund av avvecklingen i Malmberget. Det är bostadsbrist och kön till hyresrätterna är långa, man köper i stället eftersom det är enklare att få tag bostad då, säger Sanna Pohjanen, kontorschef på Svensk Fastighetsförmedling.