800 000 kronor för att säkra dricksvatten

Strömavbrott, vattenkontaminering eller invasion av främmande makt är alla saker som kan förhindra medborgarna att få vatten i kranen. Nu har kommunen tagit fram en nödvattenplan för att stärka beredskapen vid en krissituation.

Kommunen investerar 800 000 kronor för att säkerställa att det ska finnas vatten vid en krissituation.

Kommunen investerar 800 000 kronor för att säkerställa att det ska finnas vatten vid en krissituation.

Foto: Arkivfoto

Gällivare2021-06-04 17:03

Enligt kommunens säkerhetschef, Andreas Pääjärvi, har nödvattenplanen tagits fram efter en internrevision där det rekommenderats av Svenskt Vatten, Livsmedelsverket och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.  

– Det finns inget lagkrav på kommuner att ha en nödvattenplan men samtidigt är det viktigt att vi har en beredskap och att vi kan försörja våra medborgare när det inte finns vatten i kranen, säger han. 

Vi har sedan tidigare berättat att kommunen inte har någon alternativ vattenförsörjning om dricksvattentäkten Saarkasvaara skulle bli kontaminerad

Enligt Anneli Markström, avdelningschef på teknikförvaltningen, innehar kommunen idag sju kubiktankar som går att använda som vattenstationer samt en tiokubiktank vilket inte är i närheten av de 55 kubikvatten som uppskattas används.

– Det vi har föreslagit är att kunna ha en uppställingsmöjlighet för 37 kubik samt att ha en mobil enhet på tio kubik som kan fylla på stationerna. Det täcker inte hela vattenförbrukningen men skulle räcka för att kunna försörja stora delar av kommunen med vatten, säger hon.

Kommunstyrelsen har beslutat att investera 800 000 kronor för inköp av materiel så att kommunens medborgare har tillgång till dricksvatten om de står utan vatten. Slutgiltigt besked klubbas vid nästa fullmäktige men beslutet är en formalitet då alla partier ställt sig bakom investeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!