700 tågade mot våldet

Det var många Gällivarebor som på fredagskvällen samlades för att tillsammans manifestera mot våldet i samhället. - Det är oacceptabelt och med denna manifestation visar man det, säger Stefan Aspemo.

"Vi måste ställa krav och öka tryggheten. Visa att vi bryr oss och visa respekt", säger Tommy Nyström, kommunalråd.

"Vi måste ställa krav och öka tryggheten. Visa att vi bryr oss och visa respekt", säger Tommy Nyström, kommunalråd.

Foto:

GÄLLIVARE2008-11-08 06:00
Det var kyligt och kallt, men det hindrade inte cirka 700 Gällivarebor att ta sig ut och visa att de bryr sig. Tåget gick lugnt och stilla. Inga rop. Men med många tankar och en gemenskap att tillsammans visa att de inte accepterar våldet ,
Stefan Aspemo, en av många män som i tåget, påpekade att det inte bara sker våld mot kvinnor i de norra delarna av Sverige.
— Problemet finns i hela världen, man måste ändra attityder, säger Stefan Aspemo.
— Alla måste hjälpas åt. Orsaken ligger på en nivå från hemmet, skolan och samhället. Det behövs hårdare kontroll och bevakning hos föräldrarna. Det är där det börjar. Det har gått för långt. Kvinnor vågar inte gå ut ensamma. Det drabbar alla även äldre, säger Kalle Gustavsson, i manifestationståget.
Föreningen Änglar på stan deltog också.
— Manifestationen behövs. Det är mycket våld i Gällivare och vi går ute på helger och kvällar, säger Hanna Johansson.
Skrämmande
Rolf Abrahamsson och Leena Ruikka jobbar i vården
- Därför har vi sett följderna av våldet. Det är skrämmande att folk är rädda att gå ut, säger Rolf Abrahamsson.
Polisen ledde tåget mot torget och bakom gick deltagarna med facklor. På scenen vid torget spelade och sjöng Peter Ekbäck, Jerker Johansson och Nicklas Engman.
Tommy Nyström, kommunalråd, Belinda Fercher, ordförande i kvinnojouren Nike och Kaarlo Kult, höll tal.
Åtgärder
- Vi måste ställa krav och öka tryggheten. Visa att vi bryr oss och visa respekt. Det talas om menigslöst våld som om något våld var meningsfullt. Det finns inget våld som är meningsfullt. Denna manifestation är inget stopp. Vi har redan på gång åtgärder som att göra belysningen bättre mellan järnvägsviadukten och Sandviken och mellan Kulleporten och Mellanvägen. Det är ett populärt stråk där många människor vistas. Nu ska det jobbas vidare. Det kan vara små åtgärder som till exempel öltälten på stan. Jag kommer inte att skriva på ett enda tillstånd om de ska sälja alkohol i glasflaskor, som sedan ligger krossade på marken och kan användas som tillhygge, säger Tommy Nyström
- Vi är jättemånga som vill åstakomma fred och frid. Man måste börja med sig själv. Hur är jag som förebild? Alkohol och droger höll på att dra ner mig, men min mor stoppade mig. Hon såg mig och grep mig. Vi måste bygga relationer, säger Kaarlo Kult
Viktigt ta ställning
- Det som har hänt har inte lämnat någon oberörd. Hela samhället blir berört. Det är viktigt att man börjar tala om frågorna och aktivt tar ställning. Kvinnovåld är ingen kvinnofråga, säger Belinda Fercher.
Alla tre var nöjda med att så många hade samlats. Människor som bryr sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om