60 kronor kilot för hjortronen

Nu har hjortronsäsongen startat i Gällivare och det finns bär på hjortronmyrarna, trots att sommaren varit kall. Eric Karlgren, 83 år, är fortfarande aktiv i familjeföretaget som köper in hjortron för 60 kronor kilot.- Det verkar finnas hyfsat med hjortron, trots att vi inte haft någon riktig som-mar, säger Eric Karlgren.

Eric Karlgren, 83 år.

Eric Karlgren, 83 år.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-08-05 06:00
- Vi har inte haft någon riktig sommar i Gällivare och bärtillgången är inte lika stor som
i Tornedalen, men nog verkar det finnas hjortron i markerna, säger Eric Karlgren, som trots sina 83 år fortfarande är aktiv i familjeföretaget, Karlgrens slakteri AB.
Varje dag går han till sitt kontor i familjeföretaget som firade 100-årsjubileum för två år sedan.
Han började som stalldräng när han var 16 år, blev sedan slaktare och därefter höll han i kundkontakterna. Han trivs på jobbet och har sällan tagit långa semestrar.
Fyra generationer
- Min far, David Karlgren, startade företaget. Nu är min son Mikael Karlgren direktör, säger Eric Karlgren som ser den fjärde generationen gå in i företaget.
Eric Karlgren ansvarar för kontakterna med bönderna
i Norrbotten och Västerbotten. När han var ung fanns det kor i varje by.
- Det var en rolig tid, men dåliga vägar och dåliga bilar. Nu är tiderna annorlunda och tyvärr finns det inte så många bönder kvar, säger han.
60 kronor kilot
I dag startar uppköpen av hjortron. Priset är 60 kronor kilot. Det händer att företaget tackar nej till bär, om de är orensade eller omogna. Det har till och med hänt att folk försökt fylla hinkarna med vatten och socker för att få ett bättre kilopris.
- Ovana plockare tänker inte alltid på att det är kart, speciellt om de är utlänningar och inte sett hjortron förr. När de lärt sig fungerar det bra. Alla som bor här plockar hundraprocentigt, de är vana plockare, säger Eric Karlgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om