Kort efter att portarna öppnades för Girjasrättegångens nionde dag damp en tungviktare ner i leken. Det är en debattartikel i DN som undertecknats av 59 forskare, där statens uttalanden kritiseras. De uttalanden från förra tisdagen där staten framhäver att det saknar betydelse för målet att samer är ett ursprungsfolk.
I debattartikeln skriver forskarna bland annat:
"Vi som undertecknar denna artikel menar att statens ställningstaganden och retorik utgör ett hot mot Sverige som rättsstat och kunskapsnation".
Orden från staten mottogs med förvåning hos Isabelle Brännlund vid Umeå universitet och hennes forskarkollegor.
– Vi är många som följt målet på radio och när staten gjorde sin sakframställan framkom det snabbt att deras inställning i målet är problematisk. Vi uppfattar att samerna blir ifrågasatta, berättar Brännlund som arbetar vid Vaartoe/Cesam, centrum för samisk forskning.
Det var på initiativ av Vaartoe som artikeln författades och att så många forskare skriver under på samma sak tillhör inte vardagen.
– Det är väldigt ovanligt att 59 forskare är eniga. Visst diskuterar vi livligt om detaljer i målet, men det råder en konsensus kring att staten uttrycker sig märkligt.
Statens ord menar hon ifrågasätter inte bara samerna utan också forskarna. Enligt Isabelle Brännlund använder staten forskningen på ett lösryckt sätt genom att ställa olika forskare mot varandra utan att ta hänsyn till att de olika forskarna i sina slutsatser kommer fram till samma saker.
– De sitter och säger att modern forskningslitteratur understöds av samiska intressen. De försöker underminera forskningen och få den att verka partisk.
Hon själv har inte nåtts av några statliga reaktioner sedan artikeln publicerats. När portarna öppnas efter rättegångsdagen är de statliga ombuden Hans Forssell och Jonas Löttiger fortsatt sparsamma med kommentarer som rör målet överhuvudtaget.
Tycker du att ni underminerat forskare? Hans Forsell skakar på huvudet.
– Vi processar i rättsalen och förklarar i rätten, lyder Jonas Löttigers svar innan de båda lämnar platsen.
De 59 forskarna hoppas nu på ett genomslag.
– Vi vill att de ytterst ansvariga gör uttalanden, och förändrar framtiden. Det är absurt att staten för den här typen av resonemang i en rättssal, säger Isabelle Brännlund.