Lastaren sätter skopan i gråberget och adderar en skopa till på gruvtruckens släp. Vid förarhytten, där det förut brukade sitta en människa, lyser en blå lampa.
Lampan indikerar till skillnad från blåljusverksamhet att allt är väl med den självkörande gruvlastaren.
Tre kilometer bort ser kontrollanten Susanne Sundqvist på en skärmen att lastningen har skett och att det är dags för gruvtrucken att påbörja sin färd mot krossen.
– Det är mycket att hålla reda på i början men nu är det vardag, säger hon.
Gruvtrucken rör sig efter den snitslade rutten som den ska köra mellan brytningen och krossen. En sträcka som den avverkat hundratals, om inte tusentals, gånger sedan den togs i skarpt läge i nya dagbrottet i Liikavaara i juni. I dagbrottet sköts nu lastning och transport till krossen med automatiserade fordon, men truckarna har testats i lite mer än ett år. Idag är 17 av gruvans totalt 40 truckar utrustade med den nya tekniken.
En av de personerna som varit med sedan starten av projektet är den forne truckföraren Pontus Wallgren.
– Vi har egentligen bara haft två incidenter och det i början av projektet när vi började inkörningen av den nya tekniken, säger han.
En truck åkte av vägen och en annan kunde inte ta sig fram på grund av höjdskillnaden, men sedan har inkörningen flutit på.
Förändringen att gå från förarsäte till kontorsstol har varit positiv, tycker Pontus Wallgren. En av fördelarna är att man slipper den skumpiga och vibrationsfyllda vardagen bakom ratten på gruvtrucken.
– När den här förändringen kom på tal var det många som vände sig till mig med en oro om att de skulle förlora sina jobb. Det vi har sett hittills är att det snarare handlat om att anställda fått nya arbetsuppgifter, något som har varit behövligt då det är svårt att få tag i personal, säger Tobias Kostet, IF Metalls klubbordförande för Aitik.
Andra arbetsuppgifter som skapats är det nya jobbet "pit controller". Då bevakar man de automatiserade fordonen på plats vid produktionen och servar dem om de går sönder. De jobbar även nära kontrollrummet och kontrollanterna när det gäller att rita ut nya kartsystem och rutter för de automatiserade fordonen. Men för att kunna jobba skarpt på det sättet i gruvan krävs utbildning.
Ett av momenten som pit controllern behöver kunna är att lära sig att navigera och ta sig fram mellan de automatiserade fordonen, något som görs med en ständig kontakt med kontrollrummet. Men för att ens släppas innanför grindarna till det automatiserade området krävs det utbildning.
En av de som fick pröva på hur det var att ta sig fram i Aitikgruvan i en simulering var Magnus Röckner som till vardags jobbar som busschaufför.
– Det var fruktansvärt likt verkligheten. Det var som att sitta bakom ratten på en riktig bil, säger han.
Men det är inte bara ur arbetsmiljösynpunkt som Boliden valt att införa automatiserade truckar. Det handlar om att de ska kunna mäta sig med övriga konkurrenter som redan börjat använda sig av tekniken. Förarlösa truckar gör att fordonen kan nyttjas två timmar mer än om det var en mänsklig förare bakom ratten, vilket är viktigt då en gruvtruck kostar 50-70 miljoner kronor att köpa in.
Det finns idag inget beslut om att hela truckflottan ska bli självkörande, men det är något som det finns potential för i framtiden.