50 barn på fritids
Fritidshemmet vid Sjöparksskolan har för stora barngrupper. Till hösten ska två fritidspedagoger ansvara för 50 barn. Nu begär facket att Arbetsmiljöverket griper in.
Junila Pedra, Nathalie Larsson, Kimberly Lindgren samt fritidspedagogerna Susanne Johansson och Linda Ryttiniemi njuter av sommarfriden på Sjöparksskolans frtiidshem. Till hösten är det 50 barn i gruppen. FOTO: Marie Ridderström
Foto: Marie Ridderström
Låg personaltäthet
Kritiken kommer från Skolverket och det handlar om anmärkningsvärt låg personaltäthet, dåligt anpassade lokaler och bristande kvalitet i omsorg och lärande. Fritidspedagogerna har till stor del flytt yrket, vid inspektionstillfället arbetade mest förskollärare på fritidshemmen i kommunen.
Trots kritiken har inte mycket hänt och nu ska det blir värre. En halv tjänst försvinner till hösten och två fritidspedagoger ska ansvara för 50 barn. Det kan inte facket acceptera. Lennart Elimää, Lärarförbundet begär nu att Arbetsmiljöverket ingriper med ett föreläggande eller ett förbud. "Vi ser detta som ett stort arbetsmiljöproblem för personalen på fritidshemmet som innebär att vi inte kan garantera barnens säkerhet och inte heller utföra det arbete som vi är ålagda att utföra enligt skollagen."
Kvalitetsbrister
NSD besöker fritidshemmet en regnig sommarlovsdag. Tre flickor målar sommarbilder i en för ovanlighetens skull, lugn miljö.
- Det är jätteskönt med sommarlov. Fröknarna har mer tid och det är skönt att slippa skriken, säger Kimberly Lindgren.
Fritidspedagogerna Susanne Johansson och Linda Ryttiniemi pustar ut efter en tuff termin, samtidigt som de bekymrar sig för höstterminen.
- När jag började som fritidspedagog var det 15 barn på två personal. Med stora barngrupper blir kvalitén lidande. Vi har inte möjlighet att leva upp till det skollagen kräver av oss, säger Susanne Johansson.
Fritidspedagoger lämnar yrket
Linda Ryttiniemi säger att det är svårt att erbjuda barnen en meningsfull och stimulerande fritid. Det saknas små lugna rum.
- Många fritidspedagoger lämnar yrket och går över till dagis. Det är tufft, säger hon.
Fritidspedagogerna har en treårig högskoleutbildning. De ska erbjuda barnen omsorg och pedagogik. Stödja barnen fysiskt, intellektuellt, socialt och emotionellt. Fina ord på papperet som saknar motsvarighet i Gällivare.
När grupperna blir så här stora behövs snart inga fritidspedagoger, då kan man ta securitasvakter, säger de.
Om vi fick bestämma
- Om vi fick bestämma så skulle vi ha mindre grupper och mer personal, 15-20 barn i varje grupp, max 20 barn på två personal. Vi vill ha en egen planerad verksamhet, egna utvärderingar och möjlighet att samarbeta med andra fritidshem. Vi vill ha en speciell avdelning för de äldre barnen så att deras behov och intressen tillgodoses, säger Susanne Johansson och Linda Ryttiniemi.
Fritidshemmen vänder sig till barn i åldrarna 6-12 år. I Gällivare är 60 procent av barnen i åldern 6-9 år är inskrivna på fritidshem, för barn i åldern 10-12 år är två procent inskrivna. Vid flertalet fritidshem i Gällivare har varje personal ansvar för 25 barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!