50 år i gruvans tjänst

Malmbrytningen i Aitik startade 1968, men redan två år tidigare började Göte Lundmark jobba som mätbiträde på området."Jag var pinnpojke, jag höll en stång när man mätte", säger han.

TVÅ TROTJÄNARE. Grävmaskinen Marion kom även den till Aitik 1966 och är en av få saker som finns kvar än i?dag.

TVÅ TROTJÄNARE. Grävmaskinen Marion kom även den till Aitik 1966 och är en av få saker som finns kvar än i?dag.

Foto: Joel Abrahamsson

GÄLLIVARE2016-10-24 06:30

1966 kom rykten om efterfrågad arbetskraft till byn Sakajärvi, några mil utanför Gällivare. En då 16 år ung Göte Lundmark nappade på erbjudandet och tog mopeden längs en gropig grusväg, i god tid då det var hans första arbetsdag.

– Vägen var hemsk, det småsnöade och var kallt. Jag var tidig så jag fick vänta och vänta, de andra kom inte förrän en bra stund senare, berättar Göte Lundmark.

Till en början hade bolaget bara tre personer i arbete med förberedelser inför den kommande brytningen. Tune Rönnblom var arbetsledare, Olavi Siira var mätningstekniker, och så ”pinnpojken” Göte Lundmark.

– Jag var ju ung då och tänkte att jag kanske kan jobba här ett litet tag. Egentligen ville jag bli bilmekaniker, jag var intresserad av bilar och att skruva. Men jag märkte att det här också var intressant, säger han.

Ett litet tag blev något betydligt längre. I februari i år firade Göte Lundmark 50 år som anställd i Aitik. Det har alltid handlat om gruvmätning i någon form. Från mätbiträde, till gruvmätare och slutligen som arbetsledare över mätningsteknikerna. I februari nästa år har han tänkt ta pension.

– Jag måste säga att det är svårt att sluta när man trivs på en arbetsplats och har bra arbetskamrater. Samtidigt måste det finnas en gräns, till slut är man så gaggig så man kommer hit och inte vet var man är, säger han och skrattar.

När han gjorde sin första arbetsdag var området täckt av myrmark och lingonris. Idag är dagbrottet 3 kilometer långt, 1,1 kilometer brett och ungefär 450 meter djupt. Aitikgruvan producerar ungefär 36 miljoner ton malm varje år och är samtidigt Sveriges största koppargruva. Aitik har nästan 700 anställda och är med det Gällivares största privata arbetsgivare.

– Det har varit väldigt roligt att följa den enorma utvecklingen. Att förstå hur stort det skulle bli har man fått ta eftersom, när vi kom hit första gången var det sagt att det skulle räcka i 15 år, säger han.

Trots de stora förändringarna är inte allt sig olikt. En av väldigt få saker som funnits med ända sen starten och finns kvar än idag är grävmaskinen Marion 7400. Maskinen kom till Aitik 1966, samma år som Göte, och togs ur drift så sent som 2013. Marion användes för att gräva bort jorden så att brytningen kunde starta.

– Jag fick sitta med i hytten och minns hur imponerad jag var över dom som körde. De var så skickliga när de grävde och skopan svingade fram och tillbaka, säger han.

Göte Lundmark är tacksam över den tid han haft i Aitik och Boliden och ser tillbaka på sina 50 år med mycket glädje.

– En bra arbetsgivare som ställt upp när man behövt. Alltid haft bra arbetskamrater och det är främst dom jag kommer minnas när jag tittar tillbaka, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om