34 anställda får gå Aimpoint säger upp 34 anställda i Gällivare

34 anställda vid företaget Aimpoint, varslas om uppsägning. - I princip blir 90 procent av personalstyrkan uppsagd, om inte konjukturen vänder, säger Daniel Eneslätt, ombudsman vid IF Metall.

34 anställda vid företaget Aimpoint i Gällivare blir uppsagda. Här arbetar montörer och administrativ personal. Veronica Israelsson, Jonny Olsson, Sven-Erik Isaksson och Lars Jussi.FOTO: Marie Ridderström

34 anställda vid företaget Aimpoint i Gällivare blir uppsagda. Här arbetar montörer och administrativ personal. Veronica Israelsson, Jonny Olsson, Sven-Erik Isaksson och Lars Jussi.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-09-06 06:00
Företaget Aimpoint AB säger upp 34 anställda i Gällivare. I går genomfördes uppsägningsförhandlingarna.
Ombudsman Daniel Eneslätt från fackföreningen IF Metall deltog i förhandlingarna.
-Säger jag att folk jublar så skulle jag väl ljuga, naturligtvis var det många hängande huvuden även om de tog det med fattning. Orderläget kan ju vända, det är det alla hoppas på nu, säger han.
Sedan 1975
Vid Aimpoint AB i Gällivare tillverkas kikarsikten till jakt, sportskytte och militära vapen. Företaget har levererat produkter till den svenska, franska, italienska och amerikanska armén. Vid företaget, som funnits i Gällivare sedan 1975, arbetar 46 montörer och administratörer.
-Vi följer turordningslistan rakt av, inga undantag, sist in först ut. Det vi gjort i dag är att fastställa turordningslistan. Vi kommer att ha enskilda samtal fram till onsdag, då verkställs själva uppsägningarna. Facket kommer att vara närvarande fram till uppsägningsdatumet den 28 december, säger Daniel Eneslätt.
Stämningen var beklämd och försiktigt avvaktande, hos de anställda när NSD besökte företaget. Många har arbetat här i 10-15 år, medelåldern är cirka 35 år.
-Sorgligt att det måste gå så långt att de måste varsla folk. Jag tror ändå inte det är så deppigt, alla har förhoppningar om att det kommer in nya order, säger platschef Lars Jussi.
Åtta montörer och fyra tjänstemän får behålla jobben. Även vid företagets enhet i Malmö är 34 anställda uppsagda.
Stödåtgärder till drabbade
Företagets vd, Lennart Ljungfeldt i Malmö, säger att läget är bekymmersamt.
-Det är klart det känns helkasst, det är en jädra smäll. Vi har inte fått de order som vi trodde vi skulle få. Det finns konkurrens på marknaden och det finns också kunder som av olika anledningar inte lägger de order som vi och de trodde att de skulle lägga. Vi tillverkar till utlandet och mer än 95 procent går på export. Helt klart kan 34 anställda i Gällivare mista sina arbeten men vi söker möjligheter och jobbar så hårt vi någonsin kan på marknadssidan, säger Lennart Ljungfeldt.
Företaget har totalt 165 anställda. Stödåtgärder kommer att sättas in för de drabbade, genom Trygghetsrådet och Startkraft, som arbetar med jobbcoachning för anställda som blivit uppsagda.
Omställningsavtal
-Vi hoppas att varslen dras tillbaka, en liknande situation uppstod för två år sedan, inte lika drastisk, men då drog man tillbaka varslen eftersom nya order kom in, säger Daniel Eneslätt.
Det omställningsavtal som facket förhandlat fram innehåller 22000 kronor per person och ska användas till stöd på individnivå.
-Det som ändå är positivt i eländet är att vi har ett ganska bra konjukturläge häruppe och möjligheter att få andra jobb, säger Daniel Eneslätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om