300 miljoner till nytt kulturcentrum

300 miljoner avsätts år 2013-2014 till ett nytt kulturcentrum i Gällivare, där bibliotek, museiverksamhet och kulturskola inryms. En skola för yngre barn byggs vid Repisvaara och ny gymnasieskola kan få plats mellan Domus och Arcaden.

Börje Johansson, ordförande i barn, utbildning och kulturnämnden.

Börje Johansson, ordförande i barn, utbildning och kulturnämnden.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-04-21 05:30

Stora saker är på gång i Gällivare. I måndags har Buk-nämndens arbetsutskott haft möte och då beslutades att äska om 300 miljoner kronor till ett nytt stort kulturhus centralt i Gällivare. Politikerna beslutade även att äska pengar till en ny skola vid foten av Dundret, vid Repisvaara, samt starta planeringen för den nya gymnasieskolan som ska byggas i Gällivare. Tänkbar plats för ny gymnasieskola kan bli parken mellan Domus och Arcaden i centrala Gällivare.

Kulturcentrum med bibliotek
Ordförande för barn- utbildning och kulturnämnden, Börje Johanson, (S) säger att mötet behandlade investeringsäskande för kommande år och det är av största vikt att komma i gång så fort som möjligt, med tanke på gruvans utbredning i Malmberget.

- Ett nytt kulturcentrum ska inrymma all museiverksamhet, inklusive gruvmuseum , bibliotek, kulturskola och ha plats för kulturutövare och lokala konstnärer. Det ska bli en byggnad som kan vara en resurs för den framtida gymnasieskolan, säger Börje Johansson.

En sammanslagning av all museiverksamhet i kommunen sker naturligtvis efter dialog med LKAB, menar nämndens ordförande.

Ny skola Repisvaara
Kulturhuset föreslås byggas intill Gällivare museum, gamla Centralskolan, samt Stackens lokaler.

- Vi har ju redan den gamla Centralskolan där och tomten är jättelik. Någon tomtbrist är det inte. Tanken är att det ska bli en lika stor byggnad, i samma stil och i vinkel mot Centralskolan. Det är dags att lyfta upp en konkret diskussion och börja planera, säger Börje Johansson.

Pengar äskas även för en ny skola vid Repisvaara, en skola för barn från sex år och upp till årskurs tre, eventuellt årskurs sex.

- Vi tar upp en diskussion om en ny skola i nya delar av Gällivare, där framtida infrastruktur byggs ut, säger Johansson.

Nytt gymnasium 2015-2016
Den nya gymnasieskolan ska byggas centralt, men det kan dröja något år, säger Börje Johansson.

- Kommunstyrelsen får ta tag i detta i relation med LKAB. Jag utgår i från att man måste lösa in alla fastigheter i Malmberget samtidigt, allt inlöst i en klump. 2015-2016 bör det nya gymnasiet byggas. Ett nytt gymnasium centralt i Gällivare, exempelvis mellan Arcaden och Domus, man fyller upp delar av torget med en ny gymnasieskola, säger Börje Johansson.

Äskande och förslag från Buk-nämndens au ska vidare upp till kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige för diskussion och beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om