25 år sedan morden i Appojaure
Den 13 juli preskriberas morden i Appojaure på de holländska makarna Marius och Janni Stegehuis.Då har det gått 25 år sedan de knivhöggs till döds i sitt tält, utan att fallet har nått en tillfredsställande lösning.- En rättsskandal, säger kriminalinspektör Thure Nässén.
Harry Brännström, pensionerad kriminalpolis, var först på brottsplatsen.
Foto:
Först på platsen
Den nu pensionerade Harry Brännström var förste polisman på plats efter mordet i Appojaure, natten mellan den 12 och 13 juli 1984. Det var också han som gjorde brottsplatsundersökningen. Så här säger han i dag:
Tvivelaktigt
- Det känns ju ganska tvivelaktigt, även om dom har fallit och är laga kraft vunnen. När man fick Quicks erkännande var det inget stort engagemang för att hitta en annan lösning. Men med respekt för det svenska rättsväsendet har jag ändå accepterat att domstolen sagt att det är så här och lämnat det hela bakom mig.
Brännström tar upp tre andra män som figurerade som misstänkta i utredningen i ett tidigt skede men senare avfördes.
Tysk boxare
- Det var bland annat en tysk boxare, eller brottare, som satt anhållen i några dagar och som vi på den tiden tyckte också hade varit kapabel att utföra morden. Han var en ganska otrevlig person som befunnit sig i omgivningarna vid tiden då paret dödades, säger han och fortsätter:
- Sen hade vi de här Porjusborna, den så kallade kroppsbyggaren och hans kompis. De var också kvalificerade för att kunna utföra två mord tyckte vi och även de hade funnits i det aktuella området under natten, där de härjat och druckit alkohol. Kroppsbyggaren tog ju senare livet av sig.
Helt vilse
Kriminalinspektör Thure Nässén, med lång erfarenhet av mordutredningar, var den som hämtade upp Thomas Quick från Sätersjukhuset med flyg efter erkännandet. Nässén var också den som var med Quick vid både vallning och rekonstruktion på brottsplatsen.
- Han var helt vilse. Det var tydligt och klart att han aldrig varit där tidigare. Jag påpekade det också, men det gav inget gehör i utredningen. Ouick fick även ett alibi som sade att han varit på Södersjukhuset i Stockholm när morden utfördes, men allt som talade emot honom förbisågs i utredningen.
Plockades bort
Thure Nässén var också den som hittade två pojkar vid liv, som Quick tidigare sagt att han styckat och grävt ned. Och tillsammans med en kollega kunde Nässén lägga fram att Quick hade starkt alibi för Helene-mordet i Höör, som han också erkänt.
- Därefter togs vi bort från utredningen, säger Nässén.
Utredningsmaterial från fallet finns kvar i polishuset i Gällivare och med hjälp av dagens DNA-teknik skulle nya spår kunna utrönas. Men efter Quicks erkännande och dom är fallet kallt och materialet blir liggande orört.
- Min uppfattning är att det går en dubbelmördare lös någonstans i Norrbotten. Det är en rättsskandal och jag hoppas vid Gud att Thomas Quick får resning, även om vi inte kan söka efter en annan mördare efter 25 år, säger Thure Nässén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!