Den blodiga olyckan inträffade på sträckan Harrå-Fjällåsen som saknar viltstängsel och de tågdödade renarna tillhörde Baste sameby. Enligt ordföranden Lars-Ola Jannok har personer i samebyn jobbat intensivt efter olyckan för att hitta döda, skadade och skrämda renar.
Totalt rör det sig om 21 renar som dött i tågpåkörningen. Ett stort antal för en enskild olycka, normalt brukar det handla om fem-sex stycken. Men enligt Lars-Erik Jannok dör många utefter Malmbanan årligen. Det får ekonomiska konsekvenser för samebyn på grund av att tjurarna och vajorna som dödas i ett längre perspektiv skulle ha genererat mer intäkter än ersättningen som betalas ut för tågdödade renar.
Sträckan mellan Fjällåsen och Harrå är en sträcka som hittills har varit ostängslad men sedan en tid pågår en dialog mellan samebyarna Baste, Girjas och Trafikverket om att få till åtgärder för att minska renpåkörningarna på malmbanan. Lars-Ola Jannok vittnar om att trafiken på Malmbanan ökat, med fler tåg och högre hastigheter.
– Eftersom det nu pratas om ett dubbelspår måste vi ligga steget före och prata om det här. Det är ett återkommande problem som vi vill undvika. Det hade varit jättebra om det blivit faunapassager på platsen där renarna vandrar, säger han.
Han menar att ett sådant här arbete kommer att ta tid och dialogen som förs mellan samebyarna och Trafikverket är en början. Ett uttalande som även Örjan Osterman, vid Trafikverket instämmer i.
– Det är i samebyarna och Trafikverkets intresse att minska påkörningarna. Stängsling som åtgärd, om det utförs korrekt, förhindrar att renarna kommer in på banan, säger han.
Örjan Osterman menar att man fortfarande är tidigt i processen och att stängsling med tillhörande faunapassager är ett av alternativen som utreds för att höja säkerheten på malmbanan.
– Vi är tidigt i processen och har ännu inte låst oss vid ett förslag. Just nu lyssnar vi in vilka behov samebyarna har och sen gäller det att påbörja planering för åtgärder, säger han.