200 vikarier får lämna Aitik • Facket: "Stort missnöje"

Aitik har beslutat att inte förlänga kontrakten med vikarierna. Istället uppmanas de att söka jobb på bemanningsföretag. Beskedet har väckt kritik och nu varnar facket för risken att kompetent personal väljer att helt lämna företaget.

Från fackligt håll hade man hellre sett att företaget stärkt upp på den administrativa sidan för ta hand om vikarierna.

Från fackligt håll hade man hellre sett att företaget stärkt upp på den administrativa sidan för ta hand om vikarierna.

Foto: Lars DeWall/Boliden

Gällivare2022-12-15 07:00

Diskussioner om att föra över vikariehanteringen till bemanningsföretag har förts då och då under årens lopp, nu har företaget bestämt sig för att genomföra planen. Det berättar Tobias Kostet, ordförande för IF Metall Aitik.  

– Från facket motsätter vi oss det. Vi anser det kan lösas på annat sätt och vi är oroade för att förlora kompetens och arbetskraft. Det är ju arbetstagarens marknad i och med att de gröna satsningarna blommar upp överallt, både i Malmfälten och vid kusten. Om man som arbetsgivare inte värnar om sina anställda så finns risken att man går miste om dem.

Tobias Kostet berättar om ett stort missnöje bland medlemmarna och att osäkerheten är stor då arbetsgivaren inte går ut med någon information.

– Det är så mycket osäkerhet. Vi vill att företaget ska gå ut med information vilket de är skyldiga till enligt mbl. Men medlemmarna känner att de inte får den information de behöver. Det leder till osäkerhet.

Tobias Kostet vill inte svara på om några förhandlingar pågår just nu. Däremot säger han att de från fackets sida lämnat olika förslag för att förbättra förutsättningarna att hantera vikarierna.

– Vi hade hellre sett att man stärkt upp på den administrativa sidan för att handskas med detta. Det är en stor mängd människor som vi hanterar på daglig basis. Grundproblemet är att vi behöver folk och en del av problemet är var de ska bo. Svaret brukar vara fly-in-fly-out men det är inte någon optimal lösning. Vi vill hellre ha folk som bor på orten och med våra fantastiska miljöer borde man kunna locka folk att flytta hit.

Du befarar en personalflykt?

– Ja risken finns. Det finns många andra ställen för dem att söka jobb på, men det vore tråkigt att tappa kompetent personal på grund av ett sådant här beslut. Det är inte bara att hoppa in i en bergtruck utan det krävs både utbildning och erfarenhet. Att bli en bra gruvarbetare tar tid. Vi har även konkurrens om personal av det som händer vid kusten, och inte minst i Skellefteå.

Josephine Speziali, avdelningschef verksamhetsstöd på Boliden anser inte att övergången till bemanningsföretag är så dramatisk. Hon ser till skillnad från IF Metall övergången att det är ett sätt att förbättra villkoren för vikarierna, att det ger mindre administration för arbetsledare och en säkrare tillgång till vikarier. Totalt hanterar Aitik cirka 1 600 kontrakt per år där de flesta är vikariat under föräldraledighet eller semester.

– Vi har fått återkoppling från vikarierna att de känner en anställningsotrygghet, då de inte vet hur länge de har jobb. Det är också viktigt att veta att vi inte säger upp någon, alla kontrakt vi har med vikarier gäller tills de är slut. Därefter uppmanar vi dem att söka till bemanningsföretaget Konsultia istället och hoppas att så många som möjligt går över dit.

IF Metall är kritiska och befarar att det kan leda till att Aitik tappar kompetenta vikarier som söker sig till andra arbetsgivare på andra orter?  

– Generellt sett har vi en utmaning att rekrytera arbetskraft till Malmfälten. Den tidigare vikariehanteringen har knappast gjort det attraktivare. Det är en relevant fundering som IF Metall lyfter, men det handlar mer om den allmänna svårigheten att rekrytera personal här uppe.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!