Tidigare anställda: "Hela biståndssidan raserades"

Ett ständigt akutläge, hårda tongångar och en utfrysning av medarbetare som har vågat ifrågasätta arbetsmetoder och ledningsbeslut. ”Arbetssättet går emot allt jag lärt mig”, säger en tidigare anställd vid socialförvaltningen i Gällivare.

Arbetsmiljön på biståndsenheten beskrivs av ett stort antal källor som katastrofal, men av helt andra orsaker än de som lyfts fram i konsultrapporten.

Arbetsmiljön på biståndsenheten beskrivs av ett stort antal källor som katastrofal, men av helt andra orsaker än de som lyfts fram i konsultrapporten.

Foto: Elisabeth Hedman/Montage

Gällivare2022-04-23 06:00

Strax innan påsk redovisades en rapport av en översyn av arbetsmiljön inom biståndsenheten vid socialförvaltningen i Gällivare. Utgångspunkten är enligt rapporten en begäran om arbetsmiljöåtgärd, som fackförbunden Vision, Kommunal och SSR gjorde i slutet av förra året. Fackliga företrädare hävdar att arbetsmiljön inom bistånd, där LVU-ärenden hanteras, har blivit "oacceptabel på grund av media och politikers agerande". 

Norr Media kan nu avslöja att arbetsmiljöproblem har förekommit inom enheten långt innan påverkanskampanjen mot socialtjänster i Sverige blev känd och mer än ett år sedan vår första publicering av artikelserien Kampen om barnen. Men orsakerna till dessa arbetsmiljöproblem uppges vara helt andra än de som lyfts i rapporten. 

Ett tiotal källor, tidigare anställda och personer med god kännedom om hur arbetet på enheten för bistånd har bedrivits ger alla en bild av en arbetssituation som har fått anställda att lämna sina tjänster, konsulter att så snabbt så möjligt avsluta sina uppdrag och arbetsmetoder som många med lång erfarenhet inte känner igen. 

I oktober 2020 kommer en ny organisation på plats för biståndsenheten med inriktning på barn och unga vid socialförvaltningen i Gällivare. Vid samma tidpunkt stiger kurvan över omedelbara omhändertaganden uppåt.

undefined
Gällivare kommun har det senaste 1,5 åren stuckit ut rejält när det gäller antalet omedebalara LVU-fall.

– Vi kunde ju se hur hela biståndssidan i Gällivare kommun raserades. Den nya ledningen är kraftigt bidragande orsak till det, säger en person med god insyn i verksamheten och mångårig yrkeserfarenhet inom det sociala området.

Arbetsmiljön försämrades snabbt, enligt flera källor. De beskriver en tystnadskultur, där medarbetare kallades in på samtal och blev utskällda och tillrättavisade. Jargongen från ledningens sida hårdnade, språkbruket beskrivs som "vulgärt". Flera källor beskriver hur föräldrar till barn som utreddes blev respektlöst behandlade.

– Jag har mött många fungerande föräldrar som plötsligt hamnar i kortvariga livskriser och behöver hjälp och stöd. Att i ett sådant läge gå in och ta deras barn, när de är som mest sköra, då är man helt fel ute, säger personen som har svårt att se hur samtliga fall av omedelbara omhändertaganden det gångna 1,5 året kan vara motiverade, säger en tidigare anställd. 

Personen befarar att det mångåriga arbetet med att bygga upp medborgares förtroende för socialtjänsten är fullständigt raserat i dag. 

En person i ledande ställning ska enligt flera av källorna ha ropat i korridoren: "Snart har jag omhändertagit varenda jävla unge i kommunen", följt av ett skratt.

– Det var som om vi förväntades att skratta med. Jag upplevde det som djupt obehagligt, säger en tidigare anställd. 

Samtidigt som de akuta omhändertagandena mångdubblades under 2021 har den tidigare samverkan som har funnits mellan kommunen, barnpsykiatrin och skolan raserats, enligt flera källor. Öppenvården, som kan bistå familjer med stöd och hjälp i de egna hemmen, fråntogs i princip sitt uppdrag. Tre anställda slutade och funktionen upphörde enligt uppgift nästan helt under en period.

– Ledorden på enheten blev ”gilla läget eller dra härifrån, du får den information du behöver och jag hör vad du säger”, berättar en före detta anställd. 

undefined
Arbetsmiljön på biståndsenheten beskrivs av ett stort antal källor som katastrofal, men av helt andra orsaker än de som lyfts fram i konsultrapporten.

En av källorna beskriver hur hen som nyutbildad skickades ut till en skola för att hålla i barnsamtal, och det beskrivs hur personer med mycket kort yrkeserfarenhet blev satta att hantera svåra barnärenden. En tidigare anställd beskriver hur hen loggade in sig i systemet en av de första dagarna på jobbet. Hen hade då fått ett stort antal barnärenden tilldelade, ärenden av en typ som hen saknade erfarenhet av att handlägga. En stor del av den utlovade handledningen uteblev. 

Från ledningens håll pratade man om att det skulle "städas". Tidigare medarbetare anklagades för att inte ha skött sina jobb, verksamheten betraktades som eftersatt. Ärenden där det borde ha vidtagits åtgärder för länge sedan skulle nu hanteras, något som användes som motivering till att LVU-ärendena ökade kraftigt. 

Enligt flera väl insatta källor så har ryktet om situationen vid socialförvaltningen i Gällivare spritt sig bland bemanningsföretagen inom den sociala sektorn. 

– Absolut, så är det. Konsulter varnar varandra för att ta uppdrag i den kommunen, säger en som vi har talat med. 

Politiker anklagas

Konsultrapporten som presenterades förra veckan pekar ut politikerna Lars och Eva Alriksson som en del av orsaken till den dåliga arbetsmiljön. Andra orsaker är enligt rapporten uppgifter i medier och i sociala medier. 

Arbetsbelastningen ökar av att anställda måste lämna ut uppgifter till föräldrar och till media. Det uppges också att anställda oroar sig för sin säkerhet och att vissa av dem säkerhetsplanerar i sina bostäder. 

Källa: Gällivare kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!