Ölvebo: "Vi valde att ta det säkra före det osäkra"

Kommunen valde under helgen att stänga den nybyggda is- och evenemangsarenan, ett besked som väckte starka reaktioner på sociala medier, där politiker och tjänstemän idiotförklarades. Kommunalrådet Henrik Ölvebo, (MP) var en av kommunens politiker som valde att lägga sig i debatten.

Det var ackumulerad frustration där droppen blev det hårda tonläget kring stängningen av ishallen som gjorde att kommunalrådet Henrik Ölvebo gav sig in debatten på sociala medier.

Det var ackumulerad frustration där droppen blev det hårda tonläget kring stängningen av ishallen som gjorde att kommunalrådet Henrik Ölvebo gav sig in debatten på sociala medier.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-11-26 09:30

I sitt inlägg på sociala medier ger kommunalrådet en mer utförlig förklaring till beslutet att stänga is- och evenemangsarenan. 

– Det berodde på ackumulerad frustration där droppen blev debatten kring ishallen, säger Henrik Ölvebo.

I inlägget nämner kommunalrådet att beslutet måste ses i ljuset av den rapport som Haverikommissionen genomfört i samband med undersökningen av Tarfalahallens takras.

– Vid utredningen pekades sju anläggningar med liknande konstruktion, där bland annat D-hallen i Luleå och nya ishallen i Gällivare fanns med. Takkonstruktionen är en vanligt förekommande lösning på idrottshallar med lång spännvidd och därför inte unik för Gällivare, säger Henrik Ölvebo.

Kommunen beslutade efter Haverikommissionens rapport att genomföra en okulärbesiktning av taket. Vid besiktningen kunde man konstatera att det finns ett glapp mellan tryckstäverna som håller fast takkonstruktionen till ishallens vägg samt att en av takstolarna blivit snett belastad.

Snözonen i Gällivare är enligt Boverkets byggregler 3,0 kilonewton per kvadratmeter vilket motsvarar ca 300 kilo per kvadratmeter takyta. Taket på is- och evenemangsarenan är dimensionerat över rekommendationerna och byggt för att klara av 400 kilo per kvadratmeter takyta.

Ishallens tak skottas vid ca 50 centimeters snödjup, vilket enligt SMHI kan göra att vikten på snön skiljer mellan 15 - 200 kilo per kvadratmeter.

– Eftersom att det uppmärksammats fel i takkonstruktionen och det flaggades för större mängder snö valde vi att ta det säkra för det osäkra och stänga hallen, säger Henrik Ölvebo.

Han förstår att det finns en frustration hos invånarna över de konstaterade felen i ishallen och kunskapshuset, däremot anser han att tonen som förekommit i sociala medier varit för grov.

– Personer behöver reflektera över vad de väljer att förmedla när de sitter bakom tangenterna, säger Henrik Ölvebo.

Kommunalrådet anser även att kommunen behöver bli mer transparenta när de går ut med information via sina sociala mediekanaler.

– En del personer som varit kritiska har ändrat sin uppfattning när de fått mer information om det inträffade. Det är viktigt att invånarna har information för att kunna skapa en uppfattning om kommunala beslut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!