Kostnaderna för samhällsomvandlingen sticker iväg

Gällivare kommuns revisorer flaggar för att kostnaderna för samhällsomvandlingen sticker iväg – med 126 miljoner kronor.

Gällivare kommuns revisorer pekar på brister i arbetet med samhällsomvandlingen.

Gällivare kommuns revisorer pekar på brister i arbetet med samhällsomvandlingen.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2021-12-07 05:00

Kommunens revisorer har med hjälp av en extern revisionsbyrå granskat pågående arbete med samhällsomvandlingen. Där framkommer det att arbetet sköts med en inte helt tillräcklig intern kontroll utifrån ett finansiellt perspektiv.

Revisorerna flaggar bland annat för att ersättningen från LKAB på totalt 2,6 miljarder kronor inte kommer att räcka.

"Projekt hänförliga till "Samhällsomvandling från ramar LKAB" respektive "Samhällsomvandling kommunfinansierad" prognostiserar ett överskridande på totalt 126 miljoner kronor."

De anser att det i kategorin kommunfinansierad samhällsomvandling också saknas en tydlig beredskap att möta framtida avskrivningskostnader, och föreslår styrelsen att skyndsamt analysera om ökad avskrivningskostnad fullt ut kan kompenseras av en minskad driftkostnad inom andra områden.

"Summan av beslutade investeringsprojekt inom denna kategori uppgår till knappt 800 miljoner fram till år 2023. Vid en genomsnittlig avskrivningskostnad på 40 år skulle detta innebära en årlig avskrivningskostnad på 20 miljoner."

Revisorerna lämnar rekommendationer om att utveckla styrningen genom att fastställa detaljbudget och ekonomiansvar i verksamheten, och formulera effektmål för verksamhet som berörs av samhällsomvandlingen.

Kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) håller inte riktigt med i kritiken och berättar att alla projekt ligger i kommunens plan och budget.

– Dessutom har vi ju avstämningar i både utskottet, i kommunstyrelsen och i fullmäktige, avseende ekonomi på samhällsomvandlingen, säger han.

– Så jag tycker att vi har en ganska bra blick över vad vi har i budget och vad kostnadsläget ser ut.

Enligt Ölvebo ryms kvarstående projekt inom fastslagen ersättning från LKAB. Man har också vidtagit åtgärder efter skenade kostnader för bland annat Kunskapshuset.

– Där har vi sett över projektstyrningen och tillsatt en senior controller som ska bättre bevaka ekonomin i projekten. Det gäller att man styr och flaggar i tid och det har vi sett brustit tidigare i projekten, säger Henrik Ölvebo.

Han tycker att revisorerna blandar ihop driftkostnaderna för själva fastigheten med verksamhetsdriften.

– Hur vi ska organisera oss med personal i byggnader och mellan byggnader är ju ett pågående arbete, för Multiaktivitetshuset är inte klart före 2025. Jag tycker att det är orimligt att de vill ha ett svar på det nu, men ambitionen är att få ner driftkostnaden absolut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!