– Självklart vill du finna den du söker vid liv, samtidigt visar det att vi kan göra nytta, säger piloten Robert Nilsson.
En ny satsning i Gällivare innebär att Frivilliga Flygkåren, FFK:s, insatsgrupp utbildar fjällräddare i att spana från flygplan. Något som kan visa sig bli framgångsrikt. Tidigt på måndagsmorgonen kallades de in för att söka den saknade mannen. Tillsammans med en annan fjällräddare gav sig piloten, tillika fjällräddaren, Robert Nilsson iväg mot Arjeplog. Väl på plats hittades kroppen i sjön Tjeggelvas efter bara tio minuter.
– Att det gick så fort har såklart både med tur och träning att göra, väder och andra tillfälligheter spelar också in. Men det är ett kvitto på att vi kan användas och fungera som komplement till de befintliga resurserna, menar Nilsson.
För ungefär två år sedan föddes de första tankarna kring samarbetet. Nilsson och övriga vid Flyginsatsgruppen i Gällivare gick en utbildning hos FFK som inriktade sig mot spaningsarbete från luften. Samtidigt gick Nilsson också med i den civila fjällräddningen.
– Jag tänkte att vi kunde nyttja kunskaperna från FFK tillsammans med Fjällräddningen och deras lokalkännedom, förklarar Nilsson.
Efter en sökinsats på en försvunnen person runt Harrå, norr om Gällivare, förra året där både flygplan och helikoptrar ingick började även Fjällräddningen efterfråga utbildning i luftspaning. De ansåg att de behövde utveckla sina kunskaper för att effektivisera sökandet.
– Sökmönster är jätteviktigt, det är svårt att spana flera timmar i sträck om du är ovan. Du blir lätt flygsjuk och tappar koncentrationen, berättar Karl-Åke Åneskog, flyginsatsgruppen.
Flygkåren bidrog med finansiella medel och utbildningen blev verklighet. Den består bland annat av att lära sig olika sökstrategier men också kunskap om flygplanet i sig för att sökinsatsen ska bli så effektiv som möjligt. Gällivare är enda plats i landet där fjällräddarna har möjlighet till utbildningen.
Polisen har kritiserats för sitt agerande i samband med sökandet i Arjeplog, men Insatsgruppen instämmer inte utan lyfter istället fram utnyttjandet av alternativa hjälpmedel.
– Vi vet ju inte vilka deras förutsättningar varit. Det positiva är att de tänker på och nyttjar lokala resurser som oss, ju fler goda krafter som samverkar, desto bättre är det, menar Stefan Nieminen, flyginsatsgruppen.