Utan belysning vid E10 i Björkberget

I mörkret tvingas Krister Henriksson skotta sin uppfart mot E10. ”Det är direkt livsfarligt”, säger han.

Krister Henriksson vid sin brevlåda i Björkberget. Vägpinnen vittnar om gränsen mellan uppfart och E10.

Krister Henriksson vid sin brevlåda i Björkberget. Vägpinnen vittnar om gränsen mellan uppfart och E10.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-11-15 13:16

Krister Henriksson har bott de senaste sex åren i Björkberget, söder om Gällivare. Gårdens uppfart är i direkt anslutning till E10. För två år sedan kom han hem från jobbet och märkte att någon monterad ned vägbelysningen mellan hans fastighet och europavägen.

– Jag kan inte alls förstå anledningen till det. Vi måste ju skotta uppfarten ända ut på vägen, att göra det i mörkret är ju direkt livsfarligt, säger Krister Henriksson.

Direkt för två år sedan gjorde han första felanmälan till kommun. Han visar upp textmeddelandet han i oktober 2017 fick till sin telefon, där Gällivare kommun med vänliga hälsningar förklarade ärendet som avslutat. Efter det säger Krister Henriksson att han gjort otaliga felanmälningar och försökt komma i kontakt med någon ansvarig men att han aldrig fått prata med någon eller fått veta någon anledning. Istället visar han upp en hel rad med textmeddelanden, alla likadana som det han fick för två år sedan.

– Jag kan inte alls förstå det. I växeln svarar dom, är trevliga och sköter sitt jobb men de övriga gömmer sig bakom stängda dörrar. Bara för att vi bor på landsbygden ska väl inte våra skattepengar vara mindre värda. Vi betalar ju deras lön så de kan ju i alla fall höra av sig med en förklaring, det är hemskt hur det har blivit, säger han.

Krister Henriksson berättar att någon för några veckor sedan även monterat ned belysningen på andra sidan E10 som tidigare i alla fall lyst upp den sidan av vägen. I sina försök att kontakta kommun har han fortfarande bara fått textmeddelanden till telefonen som uppger att ”Lampan är demonterad på order av Gällivare kommun”.

– Det är bedrövligt, och det är bara utanför min fastighet. Det har blivit kolsvart och det är en fara för alla som vistas på vägen. Trafikanter rycker till när de upptäcker oss och ser att något rör sig vid vägkanten. Det är fullkomligt livsfarligt med mörkret och de hastigheter både bilister och lastbilar håller här, säger han.

Krister Henriksson har själv funderat på att sätta upp en strålkastare från sitt eget hus för att belysa uppfarten mot vägen.

– Samtidigt blir det också fel då den skulle peka rakt ut mot vägen och istället riskera att blända bilisterna, men jag vet inte vad som annars går att göra. Du känner dig oerhört hjälplös när det blir på det här sättet, säger han.

Norrbottens Media har de senaste dagarna försökt komma i kontakt med ansvariga på Gällivare kommun.

Karta: Björkberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!