Paula Palmqvist, Sverigedemokraterna, är kritisk till förloppet då kommunstyrelsen i Gällivare skulle ta ställning till vem som blir ny kommunchef. Hon menar att hon inte fått någon bakgrundsinformation.
– Oftast när det gäller sekretessbelagda ärenden får vi inga handlingar i förväg utan får det på sittande möte så att vi kan läsa in oss, här fick vi ingenting. När jag ifrågasatte så blixtinkallades personal från HR-avdelningen som snabbt gick igenom hur de gått tillväga, men jag kände att jag inte fick tillräckligt med kött på benen och deltog därför inte i beslutet, säger hon.
Paula Palmqvist betonar samtidigt att hon inte på något sätt är negativ till någon av kandidaterna som presenterades.
– Problemet var bara att jag inte visste tillräckligt mycket om de personerna och ville inte förlita mig på någon annans magkänsla, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Jeanette Wäppling, Vänsterpartiet, förklarar att det är kommunstyrelsens arbetsutskott som är rekryteringsgrupp och föreslår beslut om anställning gällande kommunchef eller kommundirektör.
– Kommunstyrelsen brukar bara få en muntlig genomgång kring processen och de utvalda innan de fattar beslutet. Jag var faktiskt inte närvarande vid just det här tillfället, men så har det gått till så länge jag kan minnas. Det är arbetsutskottet som är rekryteringsansvariga och det är ett arbete med tester och intervjuer som ligger bakom så det rör sig inte om någon ”magkänsla”, säger hon.