Satsning på skolan i ny budget

Gällivare kommun lanserar satsningar på skolan för 4,7 miljoner kronor.

Birgitta Larsson (S) var först ut i talarstolen och presenterade koalitionens budgetförslag.

Birgitta Larsson (S) var först ut i talarstolen och presenterade koalitionens budgetförslag.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare kommun2019-09-25 06:00

Under måndagens kommunfullmäktige i Folkets hus antogs koalitionens förslag till budget för 2020-2022. Det är andra året som Vänsterparitet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna lägger en gemensam budget, där utgångspunkten är partiernas 82-punktsprogram.
– Socialdemokraterna kan idag, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, presentera en budget med flera positiva satsningar inom våra viktiga kärnområden, vård, skola och omsorg, säger Birgitta Larsson (S).

Bland annat satsar koalitionen 585 000 på specialpedagog inom förskolan, 1,5 miljoner på projekt med tvålärarsystem och 2,7 miljoner på medicinska resurser för barnen. Även befintliga förskolor ska rustas upp.
– Det är glädjande att barnantalet ökar och efterfrågan på förskoleplatser, därmed avsätter vi medel för en förskola med fem avdelningar samt en tvåparallellig F-6 skola på Repisvaara, säger Birgitta Larsson.

De satsar också på utbildning inom socialförvaltningen, hemtagningsteam, strategisk kompetensförsörjning och försök med arbetstidsförkortning.

Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget lagt förslag. 
– Mycket i Gällivare kommun, som VA-system, infrastruktur, och skolbyggnader, lider av ett eftersatt underhåll. I vårt förslag återfinns därför reinvesteringar inom flera områden. Vi ser med oro på hur majoriteterna under tidigare mandatperioder beslutat om stora satsningar på kostsamma prestigebyggen med risk för omfattande framtida underhållskostnader, säger Paula Palmqvist (SD).

Karta: Gällivare Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!