Gällivares målsättning är att på sikt öka befolkningen till 20 000 invånare. Kommunalråd Birgitta Larsson (S), menar att en ökning innebär ökat skatteunderlag vilket underlättar finansiering av exempelvis vård, omsorg och skola.
– Vi har på så sätt större möjligheter att finansiera vår välfärd, men för att lyckas måste vi erbjuda fler bostäder, goda förutsättningar på arbetsplatserna och samtidigt ett rikt fritidsliv vid sidan av det, säger hon.
Även om Birgitta Larsson säger att de utifrån den senaste prognosen kan se att utflyttningen stannat av så har Gällivare haft en negativ trend under många år och beskriver det som sin största utmaning att vända den utvecklingen. En speciellt viktig målgrupp anses vara den i åldrarna 19-34 år.
– Jag tror de senaste årens utflyttning dels beror på att invånare fått hus inlösta och sedan inte haft någon ny bostad att köpa eller bli ersatt med, nu tillför vi bostäder för att kunna erbjuda fler. Samtidigt ökar andelen äldre vilket i slutändan innebär att vi blir för få i arbetsför ålder, därför ser vi den yngre gruppen som särskilt viktig, säger hon.
För att behålla de yngre lägger hon stor vikt vid möjligheten att erbjuda eftergymnasial utbildning på plats eller på distans, men också vid ett berikat kulturliv.
– Vi har Dundret och friluftslivet, men vi bygger anläggningar för att kunna erbjuda även det andra. Exempelvis is- och evenemangsarenan och Multiaktivitetshuset som bland annat kommer rymma biograf och teater. Det är en medveten satsning då vi måste kunna erbjuda mötesplatser även för de icke idrottsintresserade, säger hon.
Samhällsomvandlingen och nybyggnationerna beskrivs i sammanhanget som ett unikt tillfälle.
– Vi får möjlighet att samla verksamheterna på en plats och på så sätt göra det mer attraktivt, inte minst för barnfamiljer som kan göra olika saker på samma plats eller med gångavstånd mellan de olika aktiviteterna, säger Birgitta Larsson.
Enligt Statistiska centralbyrån har Gällivare kommun idag strax över 17 500 invånare med en medelålder på 45,2 år. Statistiken visar också på en stadig minskning sedan 60-talets nästan 28 000 invånare.
– Urbanisering pågår i hela landet så det gäller att vara realistisk, men lyckas vi till att börja med vända trenden och på sikt nå 20 000 invånare har vi lyckats väldigt bra och med de satsningar vi gör nu tror jag att det är fullt möjligt, säger Birgitta Larsson.