Häromdagen kommenterade Vattenfall kritik från närboende mot det planerade vindkraftområdet Storlandet. Daniel Gustafsson, chef för projektutveckling för landbaserad vindkraft på Vattenfall, sade då att en del av kritiken grundar sig på missförstånd och faktafel. Bland annat uppgiften att man använder sig av giftigt avfrostningsmedel för att hålla vingarna på vindkraftverken isfria.
– Vattenfall går in och kommenterar enskilda detaljer, men vårt fokus ligger på helhetsbilden och industriområdets påverkan på natur, fiske, turism och djurliv i Råne älvdal, säger Kerstin Andersson.
– Området och vi som bor här kommer att utsättas för en gigantisk påverkan både under tiden industriområdet ska byggas och när det är i drift.
Protestgruppen har valt att fokusera sitt arbete på att övertyga politikerna i Boden och Gällivare att utnyttja möjligheten att stoppa bygget genom kommunal tillstyrkan/kommunalt veto. Miljöbalken ger kommuner rätt att kunna stoppa betydande ingrepp i landskap och närmiljö.
– Samebyn har ju redan sagt nej till det här, så vi vill att kommunerna lägger in i sitt veto – redan nu, säger Kerstin Andersson och riktar särskilt in sig på Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd i Gällivare.
– Hans partikamrat i Jokkmokk, kommunalrådet Henrik Blind har sagt helt nej till Kallakgruvan och då borde väl Ölvebo ha samma åsikt om ett stort industriområde med vindkraft i hjärtat av Gällivare skogssameby?