Under flera års tid har det varit svårt att rekrytera specialistkompetens till tandregleringen i Gällivare. Angelika Lantto, verksamhetschef för specialisttandvården i Norrbotten, berättar att de inte bara sökt färdiga specialister, utan att de också försökt anställa till ST-tjänster och meriteringstjänster utan några resultat.
– Vi började fundera huruvida det skulle vara möjligt att driva verksamheten vidare, säger hon.
I upptagningsområdet för Folktandvården i Gällivare ingår också kommunerna Jokkmokk, Kiruna och Pajala, vilket innebär att hundratals patienter varje år är i behov av tandställning. Ifall de tvingats stänga avdelningen hade patienterna fått åka till Luleå för kontroll med sex till åtta veckors mellanrum, under flera års tid.
– Därför betyder rekryteringen jättemycket. Det underlättar både för barn och föräldrar som kan få sin tandvård på orten, och bidrar till att kunna erbjuda vård på lika villkor. Det kvarstår en utmaning med de avstånd som finns här, men det är ändå mycket bättre än att behöva åka ända till Luleå, säger Angelika Lantto.
Hon lyfter samtidigt betydelsen av specialister för att underlätta rekryteringen i övrigt.
– För till exempel de allmäntandläkare som kommer är det jätteviktigt att kunna rådfråga specialister, och det betyder då väldigt mycket om de finns på plats i Gällivare, säger hon.
Eva Holmgren är verksamhetschef för Folktandvården i Gällivare, Kiruna, Pajala och Jokkmokk. Hon ser positivt på framtiden och berättar att de märker av ett ökat intresse i rekryteringen, samtidigt som verksamheten utvecklas i övrigt. Bland annat har resurshjälp från Pajala och Kiruna möjliggjort att återöppna narkostandvården.
– Det känns verkligen positivt just nu och vi gör framsteg hela tiden, säger hon.
Vid behov kommer även kompetens inom orofacial medicin finnas tillgänglig i Gällivare, det är en specialitet som införts 2018 och riktar sig till patienter med särskilda behov, exempelvis funktionsnedsättning eller tandvårdsskräck. Angelika Lantto är länets första specialist i disciplinen och uppger att de sedan införandet halverat köerna till just narkostandvården.
– Vi har lagt om rutinerna så att vi nu får remisserna, kan bedöma och erbjuda annan behandling. Det har blivit en stor förbättring, säger hon.