En ny lagstiftning gällande matavfallsinsamling börjar gälla 2021. Den säger att alla kommuner ska erbjuda system för separat insamling av hushållens matavfall. I inledningen av 2019 var Gällivare en av fem kommuner i Norrbotten som fortfarande inte hade matavfallsinsamling, men nu har kommunstyrelsen beslutat att införa de bruna tunnorna från och med första januari 2021.
– Vi ligger sent i att ta det här beslutet och jag har faktiskt svårt att svara på varför. Delvis beror det på resursbrist då vi haft en del personalomsättning i kombination med mycket jobb kring samhällsomvandlingen. Nu har vi gjort omorganisationer så att ärendet ligger under kommunstyrelsen och direkt har vi då sett till att arbetet har kommit igång, men risken finns att vi måste söka dispens om vi inte hinner enligt tidsplanen, säger kommunalråd Henrik Ölvebo, Miljöpartiet.
Det har visat sig att det dragit ut på tiden när andra kommuner har infört matavfallsinsamlingen.
– Tanken är att det ska komma igång till 2021 och det kanske låter som att det är långt fram i tiden, men det ligger ganska mycket arbete bakom med bland annat fordon som ska anpassas, säger Henrik Ölvebo.
Hushållen kommer vid starten att tilldelas de bruna tunnorna samt en årsförbrukning av biologiskt nedbrytbara matavfallspåsar och en påshållare att montera i diskbänksskåpet. Förslaget är att införa en miljöstyrande taxa.
– I praktiken innebär en miljöstyrande taxa att de som är duktiga på att sortera får en lägre taxa och de som inte är lika duktiga får en högre taxa. Det är inte helt klart hur miljöstyrningen eller taxan kommer se ut, principen är dock att taxan ska vara ett styrmedel så att återvinning och annan miljöanpassad avfallshantering stimuleras. Vid införandet kommer vi också ge ut en broschyr med information om hur och varför matavfallet ska sorteras ut, säger han.
Vad som ska göras med avfallet är inte helt klart i dagsläget. Henrik Ölvebo berättar att de kommer göra en fördjupad utredning innan de tar något beslut.
– Antingen kan man transportera bort det för förbränning, kompostera eller förbränna själv. Det finns lite olika alternativ, men vi inväntar utredningen. Någonstans vill man ju såklart minimera både avfallet och transporten och klara av att hantera det på plats. Vi kommer tyvärr inte ha tillräckligt stora mängder för att ha möjlighet att göra biobränsle av det, säger han.