Majoriteten vill förnya kommunvapnet

Majoriteten vill förändra kommunvapnet som en gest för jämställdhet. ”Det känns krystat”, säger Lars Alriksson, Moderaterna.

Den politiska majoriteten vill byta ut en av symbolerna för järn och man och ersätta med en för koppar och kvinna.

Den politiska majoriteten vill byta ut en av symbolerna för järn och man och ersätta med en för koppar och kvinna.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-11-20 09:00

Gällivares kommunvapen består idag av en rödgul sköld med två renar och två symboler hämtade från det kemiska tecknet för järn. Kommunalråd Birgitta Larsson, Socialdemokraterna, berättar att den politiska majoriteten i Gällivare nu vill förändra kommunvapnet. Förslaget innebär att den ena järnsymbolen ersätts av symbolen för koppar medan de två renarna är tänkt att bli kvar. Bakgrunden är att järnsymbolen i andra sammanhang används som symbol för det manliga könet och kopparsymbolen för det kvinnliga könet. 

– Vi jobbar för jämställdhet och funderade kring varför vi inte ska lyfta fram både symbolen för man och symbolen för kvinna. När det sedan också faller såpass väl ut att de kan representera både den stora järnmalmsgruva och den stora koppargruva vi har här i samhället så tycker vi att det är en bra idé att göra en förändring, säger hon.

Moderaternas Lars Alriksson tycker att kommunvapnet har en historisk kontext och att det inte är något man ska göra för mycket politik av. Samtidigt anser han att det finns mer angelägna uppgifter att ägna sig åt.

– Jag tycker det känns litegrann som en form av plakatpolitik, det är bättre att genomföra konkreta åtgärder för jämställdhet i Gällivare än att lägga ner jobb på det här. Kommunvapnets symboler har en historisk koppling till den järnfyndighet som finns i kommunen och det känns krystat att föra in ett genusperspektiv även i det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!