Lärare larmade för två år sedan

Redan för ett par år sedan signalerade kulturskolans lärare om vad som var på väg att hända. Men kommunen lyssnade inte.

Skolinpektionen upptäckte att Gällivare kommun inte tillgodoser alla elevers garanterade undervisningstid.

Skolinpektionen upptäckte att Gällivare kommun inte tillgodoser alla elevers garanterade undervisningstid.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-09-27 07:51

För ett par år sedan presenterade Barn-, utbildning och kulturförvaltningen ett förslag som skulle vara en omstrukturering av ledningsorganisationen men som lärarna på kulturskolan menade var en organisationsförändring av verksamheten. Farhågan var att kulturskolan skulle slås sönder när musiklärarna placerades under rektorerna. 

Maria Granewald, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Gällivare, säger att beslutet i förlängningen kan ha orsakat att elever inte fått den garanterade undervisningstiden i musik – och i hemkunskap som dock inte ligger under kulturskolan.

– Det var många lärare som inte var intresserade av att arbeta på det sättet och flaggade för att det inte var en bra idé. De signalerade att de kanske inte skulle vara kvar om beslutet klubbades igenom, säger Maria Granewald.

– Vi hade kanske haft en annan bemanning om kommunen hade lyssnat på de som jobbar på kulturskolan.

Lärarbristen har funnits i många år och Maria Granewald säger att facket i många år fört diskussioner om hur man ska locka människor till yrket.

– De flesta är överens om att arbetsbelastningen och miljön spelar in. Är de utbildade lärarna färre får de ta större ansvar för större grupper, undervisning och planering för de obehöriga lärarna. Det finns ingen snabb lösning men under tiden måste man se till att det finns drägliga förhållanden för de som resan jobbar, säger hon.

Hon konstaterar att kommunen måste lyssna på lärarna.

– Lärarassistenter och husvikarier är ett jättebra initiativ, så man har lyssnat till en viss del, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!