Kommunen får bakläxa från Skolinspektionen

Gällivare kommun tillgodoser inte den garanterade undervisningstiden.

Nu får kommunen bakläxa av Skolinspektionen när undervisningstiden inte kunnat garanteras i ämnena musik och hemkunskap.

Nu får kommunen bakläxa av Skolinspektionen när undervisningstiden inte kunnat garanteras i ämnena musik och hemkunskap.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-09-25 16:20

Elever i Gällivare får inte någon musik eller hemkunskapsundervisning.

– Vi jobbar för fullt med planeringen och målet är att eleverna ska få tillbaka undervisning. Planen ska vi redovisa för nämnden i oktober, säger skolchef Eva Martinsson.

Det var vid en tillsyn som  Skolinspektionen upptäckte att kommunen inte tillgodoser alla elevers garanterade undervisningstid. Myndigheten kräver nu åtgärder  för att rätta till bristerna i undervisningstid i ämnena musik och hemkunskap.  Problemet med att tillgodose eleverna den garanterade undervisningstiden är inte nytt enligt politikerna,, och orsaken är att kommunen har svårt att rekrytera. 

– Situationen är betydligt bättre på lärarfronten den är terminen. Man har skjutit på viss undervisning till vårterminen och det kan också handla om komprimerad undervisning, säger Eva Martinsson.

Kommunen använder sig bland annat av pensionerade lärare för att hjälpa till med lärarbristen. I vissa fall kan personer ställa upp som lärare under en period och då har kommunen valt att tillmötesgå  hellre än att stå utan lärare.

– Då blir det att eleverna blockläser under en tid, säger Eva Martinsson.

Eleverna kommer att få läsa igen timmarna men Eva Martinsson säger att det inte rör sig om väldigt många timmar då de slås ut på skolveckorna. De elever som tidigare fått betyg i ämnena har fått betygen överflyttade.

– Men man har inte satt betyg utan att ha underlag. Det är inte så att man satt betyg utan att undervisning har skett, säger Eva Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!