Kommunalrådet: "Klart man är konstant orolig"

I Gällivare har tre brukare från samma boende avlidit under den senaste veckan. ”Klart man är konstant orolig över utvecklingen”, säger kommunalråd Henrik Ölvebo (MP).

Kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) menar att oron självklart växer när virusspridningen nått vård- och omsorgsboenden.

Kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) menar att oron självklart växer när virusspridningen nått vård- och omsorgsboenden.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare kommun2020-04-09 12:16

En av brukarna vårdades på sjukhus i konstaterad smitta och de andra i sitt boende med misstänkt smitta. I samtliga fall har det rört sig om äldre, multisjuka personer.

– Klart man är konstant orolig över utvecklingen och vilken väg det kommer ta, det växer ju bara än mer när det kommer in på våra boenden, säger Henrik Ölvebo.

Kommunen införde besöksförbud vid vård- och omsorgsboenden en dryg vecka innan regeringens beslut den 30 mars. Hur smittan tagit sig in på boendet står oklart, men i nuläget uppger Henrik Ölvebo att det inte finns några misstankar om att det brustit i rutinerna.

– Inte vad jag fått till mig, men det är klart att alla rutiner behöver ses över och ytterligare förstärkas, säger han.

Kommunens uppgifter säger att det finns 22 misstänkt smittade vid boendena, en nivå som ska ha varit i princip konstant sedan slutet på förra veckan. För snart två veckor sedan konstaterades samhällets första dödsfall kopplat till viruset.

Har ni någon klar bild över hur samhällsspridningen ser ut i Gällivare?

– Det är jättesvårt då det inte testas i någon större omfattning. Det är allmän smittspridning och det är jätteviktigt att vi följer riktlinjer och rekommendationer, att man exempelvis trycker på social distansering och att äldre håller sig hemma, säger han.

Kommunalrådet betonar vikten av att de från politiskt håll ser till att det finns resurser och medel för att säkerställa att allt fungerar. Sedan tidigare har de skjutit till medel för att täcka behovet att skyddsutrustning och han menar att det inte råder brist på det i dagsläget.

– Vi har varit tidiga att både köpa in utrustning och tillverka eget. Organisationen har gjort ett extremt bra arbete, så vi har kunnat hantera det i hygglig tid. Vi försöker ligga steget före och har säkerställt att behovet täcks över påsk samtidigt som mer utrustning är på väg in, säger han.

Just nu pågår en inventering utanför den kommunala verksamheten för att se över tillgång till resurser som kan hjälpa till att upprätthålla samhällsviktiga funktioner. Henrik Ölvebo lyfter stödet från det lokala näringslivet, men också allmänhetens initiativ med bland annat egentillverkad utrustning och hjälp med handling.

– Det är en ljusglimt om man ska försöka hitta något ljus i det här, det är verkligen en styrka att gå ihop för att hjälpa och stötta varandra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!