Kommun svarar om belysning i Björkberget

Krister Henriksson rasar över utebliven belysning i Björkberget. ”Vi kommer kontakta honom”, säger Johan Jillmyr, teknikavdelningen.

Krister Henriksson vid sin brevlåda i Björkberget. Han vill få svar från kommun om varför belysningen blivit nedmonterad från hans uppfart.

Krister Henriksson vid sin brevlåda i Björkberget. Han vill få svar från kommun om varför belysningen blivit nedmonterad från hans uppfart.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-11-16 10:30

Norrbottens Media har skrivit om Krister Henriksson som fått belysningen nedmonterad vid sin bostad i Björkberget. Uppfarten till gården är i direkt anslutning till E10 och därför anser han att bristande belysning är förenat med livsfara. Han berättade att han i två års tid försökt komma få kontakt med kommun i hopp om en förklaring.

– Vi måste skotta uppfarten ända ut på vägen, att göra det i mörkret är direkt livsfarligt. Jag kan inte förstå att de inte svarar, de kan ju i alla fall höra av sig med en förklaring, sa Krister Henriksson.

Johan Jillmyr, avdelningschef teknik, anger att anledningen i grunden är att kommunens energi- och belysningskostnader varit för höga. De har då upprättat en belysningspolicy och har därför under de senaste åren demonterat belysning som inte uppfyller policyns kriterier.

– Generellt kan man säga att du som fast boende har rätt till en belysningspunkt vid utfart till allmän väg under vissa förutsättningar och utifrån de kriterier som finns, säger han.

Johan Jillmyr menar att han inte kan svara på rak arm angående Krister Henrikssons situation i Björkberget.

– Det låter konstigt, som sagt så borde det finnas åtminstone en belysning men det kan ju ha blivit något fel där. Det kan också finnas speciella bestämmelser från Trafikverket som gör att belysning inte får sättas upp för nära vägen, men det är absolut något vi måste kika på och vi kommer kontakta honom, säger han.

Varför har han inte fått något svar från kommun?

– Vad gäller det kan jag inte mer än beklaga och det är absolut inte min tanke att det ska vara så. Jag tycker det är jätteviktigt att man åtminstone får en förklaring till varför. Hur vi kan förbättra informationen vid felanmälningar är också något vi ser över, säger Johan Jillmyr.

Karta: Björkberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!