Försöket med förkortad arbetstid gäller för sjuksköterskor anställda av Gällivare kommun. Ett beslut som klubbades av socialnämnden i september.
– Vi har haft stor brist på sjuksköterskor ganska länge, och det har funnits en vilja från deras sida att prova på arbetstidsförkortning. Så det är både så att sjuksköterskorna själva har sagt att vi tror att det här skulle hjälpa, och politiskt att vi har velat titta på olika saker som kan göra det mer attraktivt att komma över i kommunens regi, säger Johannes Sundelin (S), ordförande i socialnämnden.
Exakt hur det ska gå till är inte riktigt klart, först väntar förhandlingar med facket. Men tanken är att projektet ska dra igång i december, och kontinuerligt följa upp kvalitén för brukarna och arbetsmiljön för sköterskorna.
– Vi vill inte gå ut med alla detaljer innan vi har förhandlat. Men mellan 2-3 timmar per vecka beroende på vilket skift man jobbar, säger Johannes Sundelin.
Förhoppningen är att bli helt oberoende av inhyrd personal, en kostnad som idag är stor.
– Idag kan vi säga att vi har en överkostnad på 6 miljoner på grund av att vi måste hyra in sjuksköterskor. Därför vill vi göra en satsning på arbetstidsförkortning, för att se om det skapar en större attraktivitet så att vi kan locka till oss fler, säger Johannes Sundelin.
Kommunstyrelsen tillskjuter en miljon för projektet 2020, och i budgetplanen för 2021 är tre miljoner avsatta.
– Men då är det för att utöka projektet och se om det här är något att testa på andra ställen. Vi börjar med sjuksköterskor och ser om vi får de effekter vi vill ha.
Men Moderaterna i Gällivare anser inte att det här är rätt väg att gå, och att genomförandet kommer belasta budgeten.
– Vi tror inte på att det kommer få fler att stanna, utan det krävs andra åtgärder. Man har sökt pengar av våran reserv, det tycker vi inte att vi ska satsa pengar på, säger Marina Eriksson (M).
Johannes Sundelin har en annan uppfattning.
– Det här finns med i budget och vi får pengarna av kommunstyrelsen så vi använder ingenting utöver. Om det kostar en liten summa och vi vet att vi betalar sex miljoner ändå för att täcka upp tjänsterna, då är allt vi gör en vinst.
Marina Eriksson röstade emot förslaget också av rättviseskäl.
– En del jagar vi med ljus och lykta på timmarna sedan sänker vi arbetstiden för andra. Ska man sänka arbetstiden då tycker vi att man gör det överlag.