Grön ordförande i Gällivares kommunstyrelse

Miljöpartiets Henrik Ölvebo har tillträtt som kommunstyrelsens ordförande i Gällivare. Därmed blev han partiets tredje någonsin i en svensk kommun.

Under måndagens sammanträde tillträdde Henrik Ölvebo som kommunstyrelsens ordförande.

Under måndagens sammanträde tillträdde Henrik Ölvebo som kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2020-01-14 17:20

Sedan valet 2018 består majoriteten i Gällivare av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Tillsammans delar Jeanette Wäppling (V), Birgitta Larsson (S) och Henrik Ölvebo (MP) på kommunalrådsposten. Under 2019 har Jeanette Wäppling varit kommunstyrelsens ordförande men när de samlades igen efter årsskiftet var det Henrik Ölvebos tur. Det betyder att han blev Miljöpartiets tredje någonsin som valts till kommunstyrelseordförande i en svensk kommun. Tidigare är det endast Peter Eriksson och hans efterträdare Kenneth Sandberg som innehaft posten. Då som ledare av det politiska arbetet i Kalix mellan 1998 och 2006.

– Rent praktiskt innebär det inte en så stor skillnad eftersom vi delat på mycket av arbetsuppgifterna, utan det blir lite mer formalia att hålla reda på. Men det känns givetvis kul utifrån partiets perspektiv, att vi ges möjlighet att visa att vi också kan, säger Henrik Ölvebo.

Fram till nu har Henrik Ölvebo verkat som andre vice ordförande i kommunstyrelsen sedan 2014. Innan det satt han fyra år i miljö- och byggnämnden. Under den tiden har stödet för Miljöpartiet i kommunen ökat med drygt tio procentenheter till nuvarande 11,9%.

– Jag tror det beror på att vi varit tydliga med vad vi vill direkt från början. Vi har drivit konkreta förslag utifrån att det ska vara ”lätt att göra rätt”. Vi har försökt att inte jobba med pekpinnar och moralisera utan vi har istället försökt förmedla vår vision om ett framtida hållbart Gällivare. Om det finns förutsättningar gör människor klimatsmarta val. Samtidigt har vi jobbat hårt för samhällsutvecklingen i övrigt, som med byggandet av fler bostäder, säger Henrik Ölvebo.

Utöver miljöfrågorna lägger Henrik Ölvebo stor vikt vid kultur-, idrotts- och fritidsfrågor. Under det kommande året ser han dels fram emot invigningar av bland annat is- och evenemangsarenan, den nya gymnasieskolan och friidrottshallen tillsammans med arbete kring en utveckling av kollektivtrafiken.

– Det är kul med samhällsomvandlingen när man ser att visionerna blir verklighet. Ska man sammanfatta det så är innehållet i samhället något jag brinner extra för, finns det exempelvis inte attraktiva kultur-, idrotts- och fritidsanläggningar är det heller ingen som vill bo här, det måste finnas något att erbjuda vid sidan av arbetet, säger han.

Gällivares tre kommunalråd. Jeanette Wäppling (V), Henrik Ölvebo (MP) och Birgitta Larsson (S).
Gällivares tre kommunalråd. Jeanette Wäppling (V), Henrik Ölvebo (MP) och Birgitta Larsson (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!