Ekot efter politiska striden om landningsbana

(S) avblåsta banförlängning väcker ännu känslor. ”Tråkigaste beslutet under mina år som kommunalråd”, säger Tommy Nyström.

Tommy Nyström menar att det än idag svider att förlängningen av landningsbanan inte kunde slutföras. "Det tråkigaste beslutet under mina tolv år som kommunalråd", säger han.

Tommy Nyström menar att det än idag svider att förlängningen av landningsbanan inte kunde slutföras. "Det tråkigaste beslutet under mina tolv år som kommunalråd", säger han.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-12-24 11:20

Socialdemokraterna i Gällivare hade 2013 budgeterat en investeringskostnad på 158,5 miljoner kronor för en utökning av flygplatsens landningsbana. Partiet satt då i egen majoritet och hade beslutat att förlänga banan med 700 meter, till en total längd på 2400 meter.

– Det skulle ge oss möjlighet att ta in större bolag med andra flygplan som hade kunnat landa och starta mycket lättare. Det hade varit strul med flygbolag under lång tid, men vi såg en chans att ge framförallt besöksnäringen ett lyft, säger Tommy Nyström, Socialdemokraternas dåvarande kommunalråd.

Av kostnaden skulle strax över 50 miljoner finansieras med bidrag från EU och länsstyrelsen under förutsättning att Gällivare kommun slutit avtal med Boliden som i flygplatsens närhet driver det stora gruvområdet Aitik. I avtalets bakgrund angavs att de skulle hitta en lösning som innebar att båda parter kunde utvidga och bedriva sin verksamhet i 25 år. 

– Att bygga ut i en annan riktning var inte tekniskt möjligt, men avtalet var klart och förankrat med Boliden, men de ville inte skriva på förrän avtalet var antaget i fullmäktige, säger Tommy Nyström.

Den 13 mars 2013 skulle förslag till avtal godkännas i fullmäktige, men oppositionen yrkade på minoritetsåterremiss med motivering att ytterligare ekonomiska konsekvenser skulle redovisas. Två veckor senare kallas det till ett extra sammanträde.

– Vi förstod att det var bråttom ifall vi skulle få behålla bidraget, säger Tommy Nyström.

Avtalet godkändes, men fullmäktiges beslut överklagades. I en gemensam motivering angav representanter från M, V, SKP, MP och NS bland annat att kommun genom avtalet i för stor utsträckning skulle göra sig skyldiga att tillstyrka bolagets tillståndsansökningar. De uppgav också att kommun över tid skulle försaka sin rätt till ersättning till förmån för bolaget.

– När gruvverksamheten skulle komma att inkräkta på landningsbanan skulle vi inte få full ersättning utan vi skulle få bygga upp den med egna medel. Samtidigt förhandlade vi på andra håll med LKAB utifrån helt andra principer, säger Lars Alriksson, Moderaterna.

Ett år hann gå innan domen från förvaltningsrätten kom. De beslutade att avslå oppositionens överklagan, men enligt Tommy Nyström var det då för sent och de miljontals kronorna i bidrag hade gått förlorade.

– Vi hade aldrig hunnit klart, de sa att de inte kunde hålla pengarna längre utan jag tvingades ställa mig där i talarstolen och förklara att vi måste avbryta. Det tråkigaste beslutet under mina tolv år som kommunalråd och det svider än idag då jag ser att folk lider av det. De ville slå oss på fingrarna rent politiskt, vissa pratade om att pengarna istället skulle användas till äldrevård, skola och så vidare, men det går inte att förväxla budget för drift med budget för investeringar, säger han.

Lars Alriksson menar snarare att det i efterhand har visat sig fördelaktigt att banförlängningen inte gjordes i riktning mot gruvområdet redan då.

– Idag sitter kommun och förhandlar med bolaget om flyghinderzoner. Utvidgningen av gruvområdet påverkar alltså den landningsbana vi har idag. Hade utbyggnaden kommit till skott hade därmed inverkan varit än större, men då hade vi lagt ut mycket egna pengar, fått tillbaka mindre andel ersättning och i slutändan ändå tvingats förlänga banan i en annan riktning. Det kan man säga är facit utav det, säger han.

Ersättningens bestämmande

Angående ersättningen sa avtalet dels att den:

- skulle utgå i förhållande till den investeringskostnad som blir onyttig om verksamheten på rullbanan inte kan bedrivas eller på ett betydande sätt försvåras.

- skulle baseras på restvärdet av banförlängningen vid tidpunkten då verksamheten inte kan bedrivas eller på ett betydande sätt försvåras, utifrån investeringskostnad med rak avskrivning fram till 2037.

- skulle utgå med 90 % av den enligt ovan beräknade onyttiga investeringskostnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!