Historien säger att Friluftsfrämjandets legendar Gösta Frohm, upphovsmannen till Skogsmulle, vid ett besök i Gällivare ansett att det vore en utmärkt idé att starta ett motionslopp runt Dundret.
– Dundret Runt, säg namnet flera gånger och det blir poesi, ska han ha sagt.
Det dröjde bara några månader innan Friluftsfrämjandet och ordförande Eric Nylander arrangerade första upplagan av Dundret Runt, den 11 april 1965, med 228 deltagare. Loppet har sedan arrangerats i 55 raka år och även om det finns många som är värd att nämnas i sammanhanget brukar just Eric Nylander beskrivas som en av pionjärerna och de allra främsta eldsjälarna. Under 28 år var han ordförande i Friluftsfrämjandets lokalavdelning och som ordförande i Dundret Runt-kommittén fortsatte han även efter det.
– Han har haft enorm betydelse i flera decennier, inte bara för Dundret Runt, utan för hela friluftslivet i Gällivare. Givetvis tillsammans med andra, men han har haft väldigt stor betydelse, säger Harry Karlsson, som själv arbetat med loppet i drygt 20 års tid, först som volontär, men sedan också som ordförande i kommittén.
Han tillhör kommittén än idag och berättar att det kändes tungt när regeringen lämnade besked att från och med den 12 mars förbjuda sammankomster med över 500 deltagare.
– Det kändes litegrann som att luften gick ur, man hade lagt ner mycket jobb men det blev ingenting av det. Klart det känns tråkigt, det har ju aldrig ställts in tidigare, säger han.
De tvingades alltså ta beslut om att loppet inte kan genomföras, efter 55 raka år. Enligt Harry Karlsson hade det gått att fylla en hel bok med de minnen han har från tiden han arbetat med loppet. Ett som däremot sticker ut lite extra är när Ingrid Yngström så sent som förra året, vid 82 års ålder, blev andre åkare någonsin att korsa mållinjen för 50:e gången.
– Man har följt henne genom åren och det var verkligen häftigt att se att hon klarade det och fick sin utmärkelse, säger han.
Vid sidan av de otaliga historier som genom åren utspelat sig ute i spåren talar Harry Karlsson varmt om hur arrangemanget möjliggjort för möten med massvis av människor och gemenskapen det medfört. Dundret Runt brukar kallas Sveriges äldsta ”håll i form-lopp” och han menar att även om tidtagning har införts så har fokus alltid legat på de breda massorna, motionärerna och framförallt folkhälsan.
– De flesta kan åka skidor och det har varit en drivkraft för många att träna upp sig för att åka. Den som vill får sin tid, men man åker på sina egna villkor. Vi har många kontroller efter spåret och brukar skämtsamt säga att man kan åka skidor och äta sig igenom det mätt och belåten, men det har varit kul att se hur det bidragit till att folk tagit sig ut för att träna och förbereda sig för det, säger han.
Dundret Runt har genom åren i huvudsak möjliggjorts på grund av ideella krafter och uppskattningsvis är det ett hundratal frivilliga som hjälper till varje år. Det kan handla om allt från förberedelser innan loppet till service efter spåren och omhändertagande vid målgången. Förutom deltagarna menar Harry Karlsson att det är just volontärerna, det lokala näringslivet och kommunen som tillsammans utgör receptet för ett lyckat arrangemang.
– Utan deltagarna och det ideella arbetet skulle det aldrig ha fungerat och det skulle aldrig kunnat fortgå så här länge, säger han.