"De unga är Gällivares framtid"

Under tisdagen arrangerades arbetsmarknads- och utbildningsmässan Framtidsdagen i Malmbergets sporthall. ”Det finns en stark efterfrågan på arbetskraft i Gällivare”, säger Leif Pääjärvi.

Monica Johansson, projektledare Kompetensbanken, Moa Johansson, konferencier för dagen, Anna Viltok, utbildningsledare Lapplands Lärcentra och Leif Pääjärvi, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen.

Monica Johansson, projektledare Kompetensbanken, Moa Johansson, konferencier för dagen, Anna Viltok, utbildningsledare Lapplands Lärcentra och Leif Pääjärvi, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2020-02-05 13:30

Framtidsdagens besökare hade utöver samtal med arbetsgivare och företrädare från olika utbildningar också möjlighet att delta i CV-skola, prova på anställningsintervjuer och även söka jobb direkt på plats. Huvudarrangörer var Gällivare näringsliv, Arbetsförmedlingen, Kompetensbanken och Lapplands Lärcentra. Förmiddagen var öppen för högstadieelever och eftermiddagen för gymnasiet och allmänheten.

– De unga är Gällivares framtid och just därför vill vi öka medvetenheten hos ungdomarna, vi vill att de ska se vilka yrken som finns, vad man kan utbilda sig till och var man kan göra det, säger Monica Johansson, projektledare Kompetensbanken.

Under arbetsmarknads- och utbildningsmässan fanns omkring 40 utställare på plats i Sporthallen.

– Det är en bra mix som väl representerar Gällivares näringsliv med både privata och offentliga arbetsgivare, exempelvis genom gruvnäringen, besöksnäringen, räddningstjänst och polis. Förutom att visa på möjligheterna framöver vill vi också visa på möjligheterna här och nu, att det finns en stark efterfrågan på arbetskraft i Gällivare, säger Leif Pääjärvi, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Konferencier för dagen var Moa Johansson, sista året på gymnasiets ekonomiprogram, samtidigt som hon tillsammans med klasskamraterna Sofia Arktedius och Linn Rutström representerade och visade upp ungdomsföretaget Minely UF. Sedan i höstas har de arbetat med företaget där de gör hemmagjord, vegansk och nötfri granola i olika smaker.

– Det här är jättekul och på det här sättet kan vi marknadsföra oss själva, träffa nytt folk och knyta nya kontakter, säger Moa Johansson.

– Vi kan också berätta lite för andra hur det är att driva ett UF-företag, säger Sofia Arktedius.

Framtidsdagen anordnades för första gången i februari förra året. Till i år hade antalet utställare fördubblats och dagen hade också öppnats upp även för årskurs sju på högstadiet.

– Jag tycker det är viktigt att de yngre också får komma och se vad det finns och hur det ser ut i våran kommun så de kan börja tänka och fundera kring vad de vill med sin framtid. De kanske ser något de är intresserad av, vilken utbildning de behöver och vilket program de ska läsa, säger Mari-Louise Martinsson, studie- och yrkesvägledare på högstadiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!