Åtalas för stöld av grävare och fartkamera

En 28-årig man åtalas av Gällivare tingsrätt för att bland annat ha stulit en grävare och en fartkamera.

Enligt åtalet har den 28-årige mannen stulit en fartkamera - dock inte den på bilden.

Enligt åtalet har den 28-årige mannen stulit en fartkamera - dock inte den på bilden.

Foto: Jens Ökvist

Gällivare kommun2019-11-29 20:25

Mannen åtalas för stöld av en fartkamera, en grävmaskin med tillhörande släpvagn, verktyg värda 70 000 kronor och däck. Enligt åtalet har han försökt stjäla diverse verktyg samt olovligen tagit och använt en lastbil. Han åtalas också för olaga hot samt vapenbrott.

I slutet av oktober besökte en man och hans son sin jaktstuga och upptäckte mannen i stugan med dörren öppen. Stugägaren frågade honom vad han gjorde där och mannen hävdade att han hittat nyckeln och gått in. Stugägaren sa att han skulle ringa polisen och gick ut för att få bättre täckning på telefonen. På gården stod en bil med en grävare på släpvagnen. Han tog bilnyckeln ur bilen så mannen inte kunde köra iväg. Sonen och mannen kom ut ur stugan och när mannen inte fick bilnyckeln hotade han dem med en skiftnyckel. Enligt stugägaren gick han fram och tillbaka till bilen och stugägaren säger att han inte visste vad han tänkte plocka fram nästa gång.

De beslöt sig för att åka iväg och möta polisen och backade bilen, något som stugägaren säger verkade göra mannen lite panikslagen. Han sprang efter dem i ungefär två kilometer, tills polisen kom.

Enligt 28-åringen hade han kört omkring och såg en liten bil och en grävmaskin parkerad utanför en stuga. Han stannade för att höra om bilen var till salu. Han säger att dörren till stugan var öppen och att han gick in men det var ingen där. I samma veva kom stugägaren och hans son till stugan och trodde att han gjort inbrott. Han säger att det blev en hotfull stämning och att han själv försökte ringa polisen eftersom han kände sig trängd men att han inte kom fram på telefonen. När de båda männen körde iväg med bilen sprang han efter eftersom de hade hans bilnyckel. 

I hans bil påträffades två pistoler och ammunition samt mätutrustning till en fartkamera.

Trafikkameran stals från E10:an i Överkalix kommun i oktober i år. Den hade bara varit upp en kort tid innan den stals. Mannen säger i förhör att han inte vet hur kameran hamnat i hans bil och hävdar att han köpt saker i Gällivare och att kameran ka ha lastats in i hans bil vid det tillfället. Han uppger att människorna som han köpte saker av lastade in saker i hans bil och inte han själv.

Grävmaskinen och släpet är stulet från ett företag i Gällivare och verktygen, lastbil och däck från ett annat företag.

Den 28-åriga mannen förnekar brott.

Fartkameran som stals från E10:an.
Fartkameran som stals från E10:an.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!