Anhörigas oro för de gamla pÄ ForsglÀntan

Den finns en stor oro bland anhöriga till Àldre boende pÄ ForsglÀntan. "De fÄr inte den vÄrden de behöver," menar de.

"Vi Àr oroliga för vÄra gamla", sÀger anhöriga som Norrbottens Media talat med.

"Vi Àr oroliga för vÄra gamla", sÀger anhöriga som Norrbottens Media talat med.

Foto: Monica Olofsson

GĂ€llivare kommun2019-11-24 12:00

Norrbottens Media har vid ett flertal tillfÀllen skrivit om Àldreboendet ForsglÀntan i GÀllivare, som nÀr det invigdes i april 2017 presenterades som "nordens modernaste Àldreboende". ForsglÀntan rymmer bland annat trÀningslokal, bastu, frisering, fotvÄrd, bibliotek och ett sinnenas rum. DÀr finns totalt Ätta avdelningar som rymmer 72 boende.

Men kritiken frÄn bÄde anhöriga och personal har varit stark genom Ären.

BÄde personalen och Arbetsmiljöverket riktade i november 2017 tung kritik mot arbetsmiljön. Personalen flydde Àldreboendet och uppgav schemalÀggning och stress som orsak.

Kritiken frĂ„n anhöriga har bland annat varit att personalen Ă€r oengagerad och att mĂ„nga har sprĂ„kförbistringar. Fortfarande Ă€r oron stark hos mĂ„nga anhöriga. 

Nu har Norrbottens Media talat med anhöriga som inte vill framtrÀda med namn av rÀdsla att det ska slÄ tillbaka pÄ deras anhöriga. Men genomgÄende i samtalet Àr synen pÄ bristfÀlliga rapporter, rutiner och genomförandeplaner och att anstÀllda inte bÀr med sig telefoner och dÀrför aldrig svarar pÄ larm. De anhöriga sÀger att de upplever sig vara besvÀrliga och att oron inte tas pÄ allvar.

– Det slarvas med mediciner. NyanlĂ€nda jobbar utan utbildning och fĂ„r inte tillgĂ„ng till rapporterna. De har inte tandvĂ„rdsutbildning och vet inte hur hjĂ€lpmedel fungerar, det Ă€r livsfarligt. Det Ă€r stora brister i sprĂ„ket och vĂ„ra anhöriga kan inte göra sig förstĂ„dda med dem. Jag tror inte att de fĂ„r nog med bredvidgĂ„ng, de mĂ„ste fĂ„ mer kunskap om hur det fungerar att jobba pĂ„ ett Ă€ldreboende, sĂ€ger en dotter.

Men hon pÄpekar att oron inte bara rör sig om de nyanlÀnda utan Àven ordinarie personal.

Andra brister som nÀmns Àr felplacerade löstÀnder, hörapparater i fel öra och hjÀlpmedel som inte anvÀnds. De anhöriga sÀger att de gamla inte fÄr gÄ ut och att det sÀllan eller aldrig stÀdas.

– StĂ€dningen har aldrig funkat, det Ă€r vi som stĂ€dar. VĂ„ra anhöriga fĂ„r inte den vĂ„rd de behöver, man Ă€r frustrerad och ledsen och kan aldrig koppla av. Man undviker att resa bort. Vi vill ju att de gamla ska fĂ„ ett nĂ„gorlunda vĂ€rdigt liv deras sista Ă„r. Men personalen bestĂ€mmer till och med nĂ€r de ska gĂ„ pĂ„ toa och nĂ€r de ska fĂ„ laxermedel, sĂ€ger en annan av de som vi talat med.

– Min mamma  har sagt att hon inte vill vara hĂ€r och att hon skulle ha hoppat frĂ„n fönstret om hon kunnat, sĂ€ger dottern till en av de Ă€ldre som bor pĂ„ ForsglĂ€ntan.

Anhöriga menar att flera ur personalen inte vet hur hjÀlpmedel fungerar.
Anhöriga menar att flera ur personalen inte vet hur hjÀlpmedel fungerar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!