André vänder kameran från stereotyperna

Coronaviruset har slagit hårt mot landets kulturarbetare. En som inte rullar tummarna på sin kammare är André Vaara. Han håller nämligen på att planera för sin nästkommande kortfilm som utspelar sig i Norrbotten.

André Vaara har haft ett genombrott med sin debutfilm "Jag vill se Gällivare brinna" som hunnit vinna ett antal priser. Gällivarebon är nu i full färd med sitt nästkommande projekt.

André Vaara har haft ett genombrott med sin debutfilm "Jag vill se Gällivare brinna" som hunnit vinna ett antal priser. Gällivarebon är nu i full färd med sitt nästkommande projekt.

Foto: Jace Witt

Gällivare kommun2020-04-02 09:00

Egentligen skulle André Vaara ha jobbat på en inspelning av en svensk tv-serie i Stockholmstrakten. En produktion som tvingats skjutas upp i samband med att coronavirusets har Sverige och stora delar av världen i sitt grepp. 

– Det har varit ganska märkligt vid inspelningarna och det finns en stor rädsla för att någon i produktionen ska bli sjuk. Till exempel har man introducerat en backup som är redo att ersätta om det skulle behövas, säger han.

I och med de ökade antalet personer som insjuknat i covid-19 i Stockholm har filmproduktionen i storstadsregionen nästan stannat upp. Men Gällivarebon André Vaara sitter inte och rullar tummarna på sin kammare. 

– Jag har under den senaste tiden haft mycket kontakt med mina producenter och förbereder för kortfilmsinspelningen. Tanken var att filmen skulle spelas in i slutet av våren men vi får se när det går att genomföra, säger han. 

André Vaara fick ett sitt genombrott med sin kortfilm "Jag vill se Gällivare brinna" som handlar om de två tonåringarna Amandus och Johan som finner en okonventionell vänskap hos varandra. Kortfilmen har hunnit med att vinna ett antal kortfilmspriser och skulle ha visats på filmfestivalen i både Ryssland och Norge, något som coronaviruset satte stopp för. 

– Min tanke med filmen är att vända kameran mot de norrländska män som inte tillhör normen, och på så sätt ge den här marginaliserade gruppen en röst, säger André.

Det som skiljer killarna i filmen från den norrländska mannen är framförallt att de vågar utmana samhällsnormer och vara sårbara och gränsöverskridande i sina identiteter. En känsla eller en brist på känsla som André förknippar med sin egna uppväxt. 

– Hos de män jag har vuxit upp med finns en rädsla för att visa sårbarhet och svaghet. Det är som att det nästan är lite förbjudet att omfamna och befinna sig i den känsliga sidan av sig själv, framförallt hos killar, säger han. 

Enligt André är han osäker om den hade blivit av om det inte var för att han lämnat födelseorten och fått distans. 

– Jag vet inte om jag hade kunnat skriva den om jag fortfarande hade bott kvar. Idéerna och tankarna var då för nära och utan perspektiv och distans hade den nog om den skapats sett annorlunda ut, säger han.  

Kortfilmen som är inspelad i Gällivare och där Dundret och Vassaraälven får agera fond till filmens berättelse.

– Jag tror inte "Jag vill se Gällivare brinna" hade haft så många vackra scener om det inte var att jag flyttat ifrån. Filmen hade nog varit mörkare och hade haft ett mycket dystrare foto. 

Andrés nästkommande film kommer att porträttera en kvinna som brottas med känslan av att vara isolerad. Även den kommer att utspela sig och spelas in i Norrbotten. 

– Många av mina idéer utspelar sig i Norrbotten och det blir naturligt för mig att söka mig uppåt för att hitta inspelningsplatser och det finns många berättelser kvar att berätta från Norrbotten, säger André Vaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!