Start för årets snökrig

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE. 2010-10-21 06:00
Vintern har nått Gällivare. I år hoppas Tidningstjänst på bättre snöröjning. De anser att snöröjningen är bättre i Kiruna, men det håller inte vägchef Alf Waara med om.
Snön kom med besked till Gällivare i går. Vid 16-tiden hade det redan kommit tolv centimeter snö och det var fullt upp för snösvängen hela dagen, ett tiotal fordon jobbade för att få undan snön.
Snöröjning startar vid ett snödjup på sex cm. Lunds åkeri och Ola Hanssons åkeri är kommunens entreprenörer. Kommunen har egen snöröjning i Koskullskulle.
- Det här är bara början, vi kommer att ha en meter innan det är klart. Vi bor i ett subarktiskt klimat och då har vi det så här. Om snön stannar, så har vi vinter till 15 maj. Det är tre veckors skillnad mot förra vintern, då kom snön den åttonde oktober. Man brukar säga att det är tredje snöfallet som ligger, det här är andra snöfallet och vi har ju allhelgonablidan, säger han.
"Lågt budgeterade"
De senaste två åren har varit snörika och snöröjningsbudgeten har inte hållits utan extra anslag.
- Vi är lågt budgeterade, vi har cirka sju miljoner och budgeten kommer nog att överskridas i år också, säger Alf Waara, som väntar på det han kallar "det eviga snökriget".
- Alla människor har åsikter om snön och det blir alltid debatter. Snön är en källa till väldigt mycket klagomål och jag är nog den mest utskällda personen vintertid, säger han.
Skillnad Kiruna-Gällivare
Bra snöröjning är en arbetsmiljöfråga för alla tidningsbud som kämpar för att få ut sina tidningar i tid. Erik Rönnqvist, arbetsledare för Tidningstjänst i Gällivare/Kiruna, hoppas på bättre snöröjning i Gällivare i år. I ett brev till kommunen i slutet av förra säsongen, skriver han: " Det är stor skillnad på hur ofta gatorna plogas, skrapas och sandas i Gällivare, jämfört med i Kiruna. I Kiruna är plogbilarna snabbare ute och plogar efter snöfall, man håller efter regelbundet i och med att gammal snö skrapas bort och är det ishalka kommer sandbilen inom rimlig tid."
Han skriver vidare att tidningsbuden har svårt att få ut tidningar i rimlig tid beroende på att väglaget är svårt. "Jag inser att det inte är möjligt att ta ut hela snösvängen så fort det börjar snöa men i många fall handlar det om att det dröjer halva eller till och med hela dagar innan det kommer en traktor till vissa områden och det har jag svårare att acceptera."
Tidningsbudens arbetsmiljö
I fjol var halkan mycket svår för tidningsbuden och även enskilda fastighetsägare, uppmanas, av Rönnqvist, att vara behjälpliga. Han avslutar med följande ord: "Trots allt är det inte rimligt att våra anställda som går cykeldistrikt ska behöva vara elitidrottare för att orka med jobbet. När det gäller bildistrikt får många av de som jobbar skotta loss bilen vid upprepade tillfällen för att komma loss och fortsätta utdelningen. Vi vill ha och hoppas på en förbättrad arbetsmiljö, ett steg i den riktningen hade varit bättre snöröjning och sandning på gatorna."
Alf Waara tror inte att snöröjningen är sämre i Gällivare än i Kiruna.
- Jag har själv varit på många ställen, detta är den femte kommunen och jag uppfattar nog att snöröjningen är ungefär lika i kommunerna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om