Mullrande invigning av kulturfestivalen

Kulturfestivalen i Gällivare invigdes med ungdomarnas mullrande parad av A-traktorer och EPA-traktorer. - Det är roligt, det är socialt och det blir minnen för livet, säger Natalie Wettainen om sitt motorintresse.

EPA-paraden på torget i Gällivare fick många åskådare.

EPA-paraden på torget i Gällivare fick många åskådare.

Foto: Marie Riddrström

GÄLLIVARE. 2010-10-04 06:00
Kulturfestivalen i Gällivare har temat ungdom och det var ungdomarna som startade upp festivalen med en häftig EPA-traktorparad som mullrade fram på Storgatan. Ombyggda bilar i olika färger och modeller. På torget stod publiken, jublade och klappade i händerna.
Det finns cirka 40 EPA-traktorer och A-traktorer i Gällivare. Fordon som kräver AM-körkort och som får köras i 30 km i timmen.
"Vi har rätt att vara på gatan"
17-åriga Natalie Wettainen är en motorintresserad tjej som studerar vid fordonsprogrammet.
- Jag har en kapad Volvo 145:a. Köpte den från Pajala för 15000. Den är jättekul att köra och jag har inte haft mycket bekymmer med den, förutom en startmotor som krånglade, då köpte jag en ny och sedan har den gått perfekt. Varje kväll är jag ute och kör, kompisar eller syskon åker med. Jag kör till skolan varje dag. Det här är ett bra intresse, det är roligt, socialt och blir minnen för livet, säger hon.
De motorintresserade ungdomarna trivs med sina ombyggda bilar, Natalie Wettainen är en av många tjejer som även försöker sig på att reparera fordonen vid behov. Det enda problemet är de vuxna.
- När vi kör runt i stan blir många irriterade på oss och man ser att de säger fula saker i rutan. Men det är bara att skratta och köra vidare. Vi har rätt att vara på gatan, säger Natalie Wettainen.
Ombyggd Ford Transit
Mats Enbom fick problem med sin ombyggda Ford Transit som vägrade starta precis till paraden. Ivrigt påhejad av kompisar försökte han få igång sitt fordon.
14-åriga Mattias Karlsson följer arbetet med stort intresse. Han håller på att ta AM-körkort och det är inte moped som gäller för honom.
- Jag tar körkort i april och jag vill verkligen ha en EPA-traktor, det är värme i bilarna och de kan man köra hela året, det kan man inte med en moped, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om